Енергоатом повідомив про наміри збудувати завод з конверсії урану. Підписано меморандум з ConverDyn

11.09.2023
Угоду про конфіденційність та меморандум про взаєморозуміння у сфері конверсії урану підписав минулого тижня НАЕК «Енергоатом» з американською ConverDyn, яка уособлює партнерство між американськими транснаціональними компаніями General Atomics і Honeywell.
Як повідомив український оператор АЕС, майбутнє співробітництво з ConverDyn включає допомогу у збільшенні власного видобування урану на українському СхідГЗК та будівництво заводу з конверсії урану.
Президент Енергоатома Петро Котін зазначив, що для України ця співпраця є важливою, оскільки відкриває можливість для надання додаткових послуг з конверсії урану та диверсифікації його постачання.
У 2015 році представники ConverDyn обговорювали із керівництвом ДК "Ядерне паливо" потенційну можливість спільного створення в Україні виробничих потужностей із виготовлення гексафториду урану. ConverDyn була зацікавлена ​​у співпраці з українськими підприємствами з метою надання послуг з конверсії урану для потреб атомної енергетики України.
Компанія ConverDyn – це загальне партнерство між американськими транснаціональними компаніями General Atomics і Honeywell Metropolis Works, яке виробляє гексафторид урану (UF6) і надає супутні послуги операторам АЕС у Північній Америці, Європі й Азії. Компанія є єдиним маркетинговим агентом UF6 заводу Honeywell в Іллінойсі.
Honeywell Metropolis Works використовує унікальну технологію та процес, за допомогою яких вона перетворює жовтий кек на газоподібний гексафторид урану. Інші західні заводи з переробки, що належать Areva та Cameco, використовують процес, який вимагає двох різних установок: одна для перетворення жовтого кеку на тетрафторид урану або триоксид урану, а інша для перетворення на гексафторид урану. Натомість компанія Honeywell, яка входить до складу ConverDyn, розробила процес сухої конверсії леткості фтору, який дозволяє повністю переробляти жовтий кек до UF6 на одному об’єкті, а також забезпечує більш високий рівень чистоти UF6 - 99,99% або вище.
Роботу заводу відновили цьогоріч після модернізації та тривалої зупинки через надлишок гексафториду урану на світовому ринку. У 2020 році Комісія ядерного регулювання (NRC) продовжила ліцензію на експлуатацію заводу на 40 років до березня 2060 року.  

До модернізації номінальна потужність заводу становила 15000 тЕ гексафториду урану на рік, що становить приблизно 20% світових виробничих потужностей. 

Уран і паливо