Для відпрацьованих ДІВ з'явиться нова інформаційна мережа, а для інвентаризації РАВ та ВЯП – новий інструмент МАГАТЕ

04.09.2023
З 28 серпня по 1 вересня у штаб-квартирі МАГАТЕ обговорювалось створення інформаційної мережі для відпрацьованих закритих джерел іонізуючого випромінювання – DSRSnet.
Відповідно до ініціативи МАГАТЕ, інформаційна мережа DSRSnet буде функціонувати та наповнюватися інформацією з метою підтримки країн-учасниць у частині діяльності із відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання, - інформує Держатомрегулювання.
Проєкт програми з розробки мережі включає залучення досвіду, напрацювань, програм та технологій щодо поводження з відпрацьованими ДІВ країн-членів. Створення мережі базується на положенні Кодексу поведінки із забезпечення безпеки та збереженості ДІВ та, виданого у його підтримку, Керівництва МАГАТЕ стосовно поводження з відпрацьованими ДІВ. Україна офіційно взяла на себе зобов’язання щодо впровадження вказаних керівництв у національне законодавство, практику регулювання та діяльність, - зазначив український ядерний регулятор.
При створенні мережі буде враховано досвід створення та функціонування цілого ряду діючих інформаційних мереж МАГАТЕ, зокрема, з питань захоронення РАВ – DISPONET, поводження з РАВ до захоронення – IPNnet, реабілітації навколишнього середовища – ENVORONET, вимірювання радіаційних параметрів – LABONET.
Водночас Чорнобильська АЕС повідомила, що наприкінці серпня МАГАТЕ провело технічну он-лайн зустріч, на якому презентувало новий інструмент для інвентаризації відпрацьованого палива та радіоактивних відходів. Йдеться про програмне забезпечення, яке дозволяє управляти та реєструвати інформацію про радіоактивні відходи протягом усього їхнього життєвого циклу — від утворення до захоронення.
«Протягом понад десяти років МАГАТЕ надає державам-членам програмне забезпечення для відстеження та контролю радіоактивних відходів, включаючи відпрацьовані закриті джерела іонізуючого випромінювання. Сфера застосування нового інструменту досить широка і повинна значно полегшити планування, оптимізацію ресурсів, моніторинг відповідних даних та поширення інформації. Всі дані будуть уніфіковані, що сприятиме передачі інформації на національному та міжнародному рівнях», — цитує ЧАЕС інженерку відділу інтегрованого поводження з радіоактивними матеріалами Олександру Стельмах, яка брала участь у зустрічі.
Нагадаємо, в Україні в зоні відчуження на майданчику «Вектор» за рахунок міжнародної технічної допомоги, наданої Міністерством енергетики та зміни клімату Великої Британії та Північної Ірландії, а також Європейської комісії – загалом понад 15 млн євро, було зведено централізоване сховище відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання (ЦСВДІВ). ЦСДВІД призначене для прийому, характеризації, сортування, паспортизації та подальшого роздільного тривалого зберігання протягом 50 років відпрацьованих джерел альфа-, бета-, гамма- і нейтронного випромінювання до передачі їх на захоронення. Крім того, у 2019 році в рамках міжнародного проєкту, реалізованого в рамках угоди між Україною та США щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення, підприємствам «Об’єднання «Радон» та ЦППРВ були передані 28 контейнерів для транспортування та зберігання ВДІВ, 4 крана для перевантаження джерел та 5 біологічних захисних екрани.

У 2019 році були проведені «гарячі» випробування з активними відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання з метою відпрацювання технології поводження з ними у сховищі, за результатами яких було виявлено низку недоліків. У 2021 році на засіданні Групи з обміну інформацією про технічну допомогу Україні в галузі радіаційної та фізичної ядерної безпеки представниками ДАЗВ було заявлено, що введення в експлуатацію ЦСВДІВ планується протягом 2022- початку 2023 років. ДАЗВ запевнив, що українською стороною було вжито дієвих заходів щодо покращення реагування на загрози з можливих терористичних викликів у зоні відчуження на комплексі «Вектор». 

РАВ і ВЯП