Японія скидає очищену воду з АЕС Фукусіма цілком безпечно. Алармізм підняли країни, що покладаються на лженауку

01.09.2023

 Президентка та головна виконавча директорка Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC) Руміна Велші переконана, що Японія не шкодить довкіллю, скидаючи очищену воду з АЕС Фукусіма в океан. Адже всі небезпечні радіоізотопи були видалені з води перед скиданням, за винятком тритію, але кількість його настільки мала, що він не завдасть жодної шкоди морським мешканцям, мікроорганізмам чи людям. Тим більш, що інші країни так само скидують охолоджувальну воду із трітієм…

Публікуємо переклад її колонки на цю тему.
Для виправлення дезінформації, пов'язаної з викидом очищеної води з атомної електростанції Фукусіма, необхідні чіткі наукові дані та сувора правда.
Довіра громадськості є наріжним каменем культури ядерної безпеки. І ця довіра підривається в міру того, як розпалюється гнів через рішення Японії.
Як канадський регулятор ядерної безпеки, я вважаю важливим визнати законне занепокоєння громадськості щодо безпечного захоронення ядерних відходів. Водночас, я повністю впевнена, що рішення Японії випустити стічні води Фукусіми обґрунтоване науковими даними. Загальнодоступні дані показують, що всі небезпечні радіоізотопи були видалені з води перед скиданням, за винятком тритію, який не може бути повністю видалений. Однак у цій очищеній воді кількість тритію настільки мала, що його викид не завдасть жодної шкоди морським мешканцям, мікроорганізмам чи людям.
Як ми можемо бути в цьому впевнені? По-перше, кількість тритію цілком відповідає міжнародним стандартам. А по-друге, щодня країни по всьому світу скидають охолоджувальну воду, що містить ще більшу кількість тритію, не завдаючи шкоди морським мешканцям чи людям. Це стосується і моєї країни, Канади, і деяких інших ядерних об'єктів, у тому числі в США та Великій Британії. І оскільки більша частина громадського занепокоєння і обурення з приводу рішення Японії відбувається в Азії, варто пам'ятати, що багато ядерних об'єктів в Південній Кореї, а також в Китаї також скидають воду, що містить тритій, в морське середовище – часто в кількостях, що значно перевищують ті, які планується скинути з Фукусіми. Я вважаю, що риторика, яка нагнітає суспільну тривогу, набагато токсичніша, ніж те, що Японія скидає в Тихий океан.
Після жахливої ядерної аварії 2011 року Японія продемонструвала величезну рішучість і долучилася до широкої співпраці на глобальному рівні у питанні ядерної безпеки. Я особисто неодноразово зустрічалася з японськими регуляторами, неодноразово відвідувала АЕС Фукусіма і на власні очі бачила суворі режими безпеки, які вони впроваджують для управління стічними водами: їхній підхід є ретельним, надійним і найкращим у своєму класі.
МАГАТЕ тісно співпрацює з Японією для забезпечення неймовірно суворих стандартів безпеки перед тим, як випускати очищену воду з АЕС Фукусіма. Зокрема, сліди тритію, виявлені в Тихому океані в результаті цього скиду, більш ніж в 1000 разів нижчі, ніж встановлені японським органом ядерного регулювання, і значно нижчі за будь-які міжнародні стандарти.
МАГАТЕ запустило публічну веб-сторінку, на якій в режимі реального часу публікуються дані про скидання води, щоб громадськість могла стежити за цим процесом і переконатися в тому, що він не завдає шкоди навколишньому середовищу, морським тваринам і людині. Міжнародне співтовариство повинно підтримати Японію прямо зараз; все, що вона зробила, було абсолютно прозорим, включаючи процес регулювання і регулярні оновлення, і з думкою про безпеку всього світу.
Я вітаю старанну і всебічну роботу японського регулятора ядерної безпеки, NRA та МАГАТЕ, а також усіх авторитетних міжнародних організацій і держав-членів, які працювали з Японією, щоб допомогти їй досягти життєздатних рішень для повного життєвого циклу ядерних відходів з Фукусіми.

Мені сумно читати заголовки світових новин про те, що країни, які покладаються на сміттєву науку, забороняють японську їжу. Я, наприклад, без вагань замовляю суші, і вам не варто цього робити. 

РАВ і ВЯП