Енергоатом виробив більше електроенергії, ніж планувалося. А ще він став краще її продавати – віцепрезидент компанії

30.08.2023
Фото: Енергоатом
НАЕК "Енергоатом" за перше півріччя поточного року отримала 68 млрд грн доходів і сплатила майже 11 млрд грн податків до державного бюджету України. Торік за перше півріччя було отримано 67,6 млрд грн чистого доходу. Проте у першому півріччі 2022 року ЗАЕС відпускала електроенергію в енергомережу України. З іншого боку, цьогоріч внаслідок підвищення тарифу на електроенергію для населення, за підрахунками міністра енергетики Германа Галущенка, Енергоатом зможе додатково отримувати від 22 до 30 млрд грн на рік.

"Незважаючи на те, що обсяги продажу електроенергії з об'єктивних причин зменшилися на 30% (через тимчасову окупацію Запорізької АЕС), компанії вдалося втримати дохідну частину практично на рівні минулого року", - повідомив "Енергоатом" у телеграм-каналі, розповідаючи про вчорашню нараду з фінансово-економічних питань Енергоатома.
Так, зазначається, що відокремлений підрозділ "Енергоатом-Трейдингу" за останні місяці налагодив майже повну реалізацію електроенергії, що значно знизило обсяг позитивних небалансів компанії.
За інформацією "Енергоатома", підрозділ продемонстрував суттєву позитивну динаміку за підсумками роботи останніх кількох місяців. Таким чином у липні-серпні 2023 року позитивні небаланси зменшилися до 0,5%, що є найкращим показником з початку роботи нового реформованого ринку електроенергії.
Водночас, оператор АЕС повідомив, що звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням передбачити у Держбюджеті на 2024 рік видатки на сплату компенсації витрат Компанії на послугу ПСО у розмірі 34,9 млрд гривень. Адже на сьогодні, за його інформацією, 85% обсягів ПСО покривається за рахунок Енергоатома. За словами віцепрезидента Енергоатома Хартмута Якоба, до кінця поточного року НАЕК планує сплатити за послугу ПСО (за 2023 рік) у повному обсязі та працювати над поступовим зменшенням заборгованості за минулі періоди.
Раніше Енергоатом повідомив, що виробництво електроенергії атомними електростанціями України в січні-липні 2023 року становило 28,924 млрд кВт-год, що на 3,9 млрд кВт-год більше, ніж прогнозувалося на початку року.

У НАЕК зазначили, що додаткового обсягу виробництва електроенергії АЕС вдалося досягти завдяки оптимізації та скороченню термінів проведення планових ремонтних кампаній. За даними компанії, частка АЕС у загальній структурі вироблення е/е за сім місяців 2023 року становила 47,6%. 

Компанії