Westinghouse та Slovenské Elektrárne підписали угоду про постачання ядерного палива для ВВЕР-440. Словаки чекають на другого постачальника ядерного палива

25.08.2023
Фото: Slovenské Elektrárne
Westinghouse Electric Company підписала довгострокову угоду зі Slovenské elektrárne на ліцензування та постачання паливних збірок ВВЕР-440 для її атомних електростанцій у Словаччині, які забезпечують виробництво близько 59% електроенергії країни.
Як повідомляє Westinghouse, контракт підписали Азіз Даг – старший віце-президент і керуючий директор Westinghouse Electric Sweden; Лукаш Маршалек – заступник директора департаменту бухгалтерського обліку, фінансів і контролю Slovenské elektrárne; Тарік Чохо – президент підрозділу ядерного палива Westinghouse; Браніслав Стрічек, генеральний директор Slovenske elektrárne
"Залучення ще одного постачальника ядерного палива для наших електростанцій є важливим кроком у зміцненні енергетичної безпеки Словаччини. Атомні електростанції є важливим елементом в енергетичному балансі нашої країни, тому я вважаю вкрай важливим забезпечити диверсифікацію поставок ядерного палива для їх стабільної роботи", – зазначив Браніслав Стрічек.
Своєю чергою Тарік Чохо повідомив від імені компанії, що Westinghouse дуже радий зробити свій внесок у диверсифікацію палива в Словаччині та зміцнити давнє партнерство зі Slovenské elektrárne.  "Ми пропонуємо єдине повністю західне альтернативне паливо для цього типу реактора і залишаємося відданими підтримці операційного парку Словаччини, використовуючи нашу шведську виробничу базу", – додав він.
За повідомленням Slovenské elektrárne, перші поставки палива, яке є предметом контракту з Westinghouse для ВВЕР 440, очікуються протягом приблизно одного року з моменту отримання дозволу на використання палива, відповідно до чинного законодавства Словацької Республіки.
Паливо, яке постачатиме Westinghouse Electric Sweden AB, спочатку має пройти процес ліцензування, в ході якого має бути продемонстровано, що його використання буде безпечним.
Наріжним каменем стратегії диверсифікації є підтримка будь-якої ініціативи та співпраці з метою мати щонайменше двох альтернативних постачальників ядерного палива в портфелі та кількох потенційних постачальників матеріалів та послуг по всьому ланцюгу постачання виробництва ядерного палива. Тому Slovenské elektrárne бере активну участь у всіх ініціативах, спрямованих на поступову диверсифікацію постачання палива для ВВЕР 440, – наголошується у пресрелізі.
Сьогодні виробництво електроенергії на атомних електростанціях – майже 16 мільйонів МВт-год на рік – становить приблизно 59% від загального виробництва електроенергії в Словаччині. Це основа електроенергетичної системи країни. Ця частка значно зросте після запуску двох нових блоків на АЕС "Моховце" та завершення виробництва електроенергії з бурого вугілля на електростанції "Новаки" наприкінці 2023 року.

Slovenské elektrárne, a.s. виробляє 70% всієї електроенергії, що виробляється в Словаччині. Завдяки атомним та гідроелектростанціям низьковуглецеві джерела становлять до 95% електроенергії, що постачається Slovenske elektrárne, що є значним внеском у захист навколишнього середовища. Британська Financial Times неодноразово включала словацькі електростанції до переліку європейських лідерів у сфері захисту клімату. 

Уран і паливо