Велика Британія виділить Україні 245 мільйонів доларів на закупівлю ядерного палива та урану

23.08.2023
Фото: Грант Шаппс на зруйнованій росіянами електростанції, gov.uk
Велика Британія гарантуватиме експортну фінансову угоду України на 245 мільйонів доларів для закупівлі ядерного палива у виробників, у тому числі британських компаній. Про це заявив британський міністр енергетики Грант Шаппс під час візиту до Києва, інформує агентство Reuters.
«Ця гарантія, яку ми надамо, полягає в тому, щоб допомогти Україні гарантувати, що... її ядерне паливо в майбутньому не буде надходити через росію, — сказав Шаппс Reuters. – Ці гроші гарантуватимуть, що воно надходитиме із набагато надійніших джерел».
Він сказав, що одним із цих джерел буде британський консорціум Urenco.
Видання нагадує, що енергетична система України була серйозно пошкоджена масованою кампанією російських авіаударів минулої зими, що зробило її більш залежною від застарілих атомних електростанцій, які забезпечували приблизно половину електроенергії в країні до війни.
Водночас британська Independent пише, що Уряд оголосив про свій намір надати кредитні гарантії на суму 192 мільйони фунтів стерлінгів через UK Export Finance (UKEF) – британське експортно-кредитне агентство, що дозволить компанії Urenco зі штаб-квартирою у Великій Британії надати НАЕК "Енергоатом" послуги зі збагачення урану.

А департамент енергетичної безпеки та Net Zero заявили, що після надання цієї підтримки невійськова фінансова допомога Великої Британії Україні наблизиться до 5 мільярдів фунтів стерлінгів. 

Уран і паливо