МАГАТЕ продовжує балансувати проміж крапельок. Що пропустило Агентство у черговому звіті

22.08.2023
 Після більш ніж тижневої паузи МАГАТЕ та особисто гендиректор Ґроссі звернули увагу на ситуацію на Запорізькій АЕС. Агентство ударно оцінило роботи, що велися на майданчику. Водночас, "забуваючи" пригадати, хто призвів до потреби у таких роботах, та й взагалі ігноруючи порушення більшості зі своїх засад ядерної безпеки. InfoAtom вирішив допомогти МАГАТЕ "згадати все", тож читайте черговий звіт Агентства із нашими коментарями. Зверніть увагу, що слово "росія" на півтори аркуші тексту про окуповану ЗАЕС не згадується жодного разу.
Так, Агентство повідомило, що [пропущено "окупована російськими ядерними терористами" – InfoAtom] ЗАЕС почала викачувати воду з нової свердловини підземних вод і планує побудувати ще кілька на майданчику протягом наступного місяця в рамках забезпечення достатнього охолодження шести реакторів після руйнування [пропущено "російськими терористами" – InfoAtom] Каховської греблі на початку літа.
Руйнування [пропущено "російськими терористами" – InfoAtom] дамби нижче за течією 6 червня і подальше зникнення значної частини води в Каховському водосховищі, яке ЗАЕС використовувала для потреб охолодження, змусило [пропущено "окуповану російськими ядерними терористами" – InfoAtom] найбільшу в Європі атомну електростанцію вжити заходів для захисту водойм, які ще залишилися в її розпорядженні – у тому числі великого ставка-охолоджувача поруч з майданчиком - і почати пошук альтернативних джерел води.
Групі експертів МАГАТЕ на майданчику [пропущено "російські окупанти" – InfoAtom] повідомили, що нова свердловина, місце розташування якої поблизу ставків-охолоджувачів станції було обрано після консультацій з фахівцями-геологами, вже введена в експлуатацію і зараз подає близько 20 м3 води на годину. У планах [пропущено "російських окупантів" – InfoAtom] ЗАЕС – будівництво ще 10-12 свердловин по периметру ставків-охолоджувачів.
Водночас, за словами експертів МАГАТЕ, великий ставок-охолоджувач станції та інше основне джерело водопостачання – скидний канал розташованої поруч Запорізької теплової електростанції залишаються неушкодженими. [Пропущено "через дії російських окупантів" – InfoAtom] висота водойми-охолоджувача ЗАЕС продовжує знижуватися приблизно на 1 сантиметр на добу, в той час як вода з вхідного каналу ЗаТЕС регулярно перекачується в його вихідний канал, щоб компенсувати воду, яка використовується для охолодження або втрачається через природне випаровування. [Пропущено "Незважаючи на дії російських ядерних терористів" – InfoAtom] охолоджувальної води на майданчику вистачає на багато місяців.
"Проте, загальна ситуація з ядерною безпекою та захищеністю [пропущено "через дії російських ядерних терористів" – InfoAtom] залишається нестабільною", - сказав генеральний директор МАГАТЕ Ґроссі.
"Щоб запобігти ядерній аварії, яка може вплинути на людей і навколишнє середовище, як і раніше, надзвичайно важливо, щоб п'ять основних принципів захисту Запорізької атомної електростанції поважалися і дотримувалися", - додав Ґроссі, коментуючи кількість та якість вибухів, які чули експерти МАГАТЕ днями.
За його словами, у рамках своєї моніторингової діяльності на ЗАЕС експерти МАГАТЕ досі (!) очікують  [пропущено "від російських ядерних терористів" – InfoAtom] доступу на дахи реакторних установок 1, 2, 5 і 6 найближчими днями. Раніше в серпні команда не виявила жодних мін або вибухових речовин на дахах або в машинних залах енергоблоків №3 і №4 після отримання запитуваного доступу туди.
Повідомляється також, що команда МАГАТЕ продовжує здійснювати регулярні обходи території станції. За останні десять днів, наприклад, експерти відвідали: водойму-охолоджувач і градирні; периметр станції і спринклерні водойми; головний щит управління, аварійний щит управління та інші приміщення, пов'язані з безпекою енергоблоку №3; реакторний зал, головні насоси, парогенератори і приміщення систем безпеки енергоблоків №3 і 4; реакторний зал, головні насоси, парогенератори і приміщення систем безпеки енергоблоку №6; турбінні зали енергоблоків №3, 4, 5 і 6. Крім того, 14 серпня команда МАГАТЕ відвідала друге сховище свіжого ядерного палива станції, де підтвердила, що свіже паливо зберігається безпечно і надійно. Експерти МАГАТЕ не виявили жодних вибухових речовин і підтвердили, що міни, про які повідомлялося раніше, залишаються на тому ж місці між огорожами по периметру.
Водночас МАГАТЕ вже багато місяців ігнорує виконання одного з п'яти основних принципів захисту Запорізької атомної електростанції, які напрацювало само Агентство – наявності військової техніки на ядерному об'єкті.
Як і раніше Ґроссі також ігнорує необхідність виконання розпорядження українського регулятора щодо переведення усіх блоків ЗАЕС у холодний зупин. "Реакторний блок №6 виробляє пару для різних цілей ядерної безпеки на станції – у тому числі для переробки рідких радіоактивних відходів [пропущено "які практично не напрацьовуються якщо блоки знаходяться у стані "холодний зупин" – InfoAtom]  – з 13 серпня, коли він перейшов у стан "гарячої зупинки", замінивши пару, яку раніше виробляв блок №4.
Але, щоб прикрити відверту діяльність на користь російських ядерних терористів МАГАТЕ "продовжує наполегливо рекомендувати встановлення зовнішнього джерела технологічної пари, що, з точки зору ядерної безпеки, забезпечило б найбезпечніше довгострокове рішення на майданчику". МАГАТЕ повідомило, що запропонувало свою допомогу в цьому питанні. Як можливий крок у цьому напрямку, команда МАГАТЕ була поінформована про те, що [пропущено "окупована російськими ядерними терористами" – InfoAtom] ЗАЕС розпочала процес закупівлі зовнішнього парогенератора, надіславши технічні вимоги можливим постачальникам.
Окремо МАГАТЕ повідомило, що йому відомо про повідомлення про вибух, що стався вранці 18 серпня в сусідньому місті Енергодар, де мешкає більшість персоналу ЗАЕС, з деякими постраждалими. Експерти МАГАТЕ не чули про поранення персоналу станції, а на майданчику ЗАЕС не було зафіксовано жодних пошкоджень.
На півночі України з'явилися повідомлення про ракетний обстріл [пропущено "російськими військами" – InfoAtom] міста Чернігова вранці 19 серпня, в результаті якого кілька людей загинули і багато отримали поранення, - йдеться у повідомленні. Місто розташоване приблизно за 40 кілометрів від Славутича, де проживає більшість працівників Чорнобильської АЕС. Однак деякі з них живуть і в самому Чернігові. Експерти МАГАТЕ не чули про поранення персоналу станції, і на Чорнобильській АЕС не було ніяких пошкоджень. Однак команді МАГАТЕ в Чорнобилі повідомили, що персонал дуже стурбований долею своїх рідних і близьких, які проживають у постраждалій зоні.
Тож генеральний директор Ґроссі висловив занепокоєння, "оскільки такі інциденти можуть вплинути на один із семи незамінних стовпів ядерної безпеки, які він окреслив на початку конфлікту в Україні" (зауважимо, що співчуття він не виказав).
"Третій компонент передбачає, що оперативний персонал повинен мати можливість виконувати свої обов'язки з безпеки та захисту і мати здатність приймати рішення без надмірного тиску, - сказав він. - Українські ядерні об'єкти наражаються на небезпеку не лише через пошкодження фізичних конструкцій, але й через психологічний вплив на персонал. Саме тому, поки триває ця жахлива війна, Агентство працює з Україною над наданням медичної допомоги Україні на ядерних об'єктах та поблизу них, включаючи надання консультативних послуг. Це життєво важлива робота. Але справжнім рішенням є припинення конфлікту". Зауважимо, що навіть тут не названа країна, яка веде війну, розпочала "конфлікт" та 9 років знищує українців.

  

АЕС