Державні ядерні регулятори України та Канади будуть співпрацювати за ключовими для України напрямками

22.08.2023
Фото: Держатомрегулювання
Україна і Канада планують налагодити взаємодію у сфері доліцензійної оцінки безпеки малих модульних реакторів. Про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України в понеділок.
Сторони підписали меморандум про взаєморозуміння для співробітництва та обміну інформацією з питань ядерного регулювання між главою Держатомрегулювання Олегом Коріковим і президенткою Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC – Canadian Nuclear Safety Commission) Руміною Велші минулого тижня в Києві. А також обговорили низку перспективних напрямів співробітництва після підписання документу.
"Мій візит до України – знак солідарності та підтримки. І це не лише слова, а також і дії. Я погоджуюсь, що Меморандум – це основа та інструмент для співпраці, для підтримки один одного. І сьогодні ми маємо визначити головні напрямки, за якими ми будемо працювати", - заявила Руміна Велші.
Серед пріоритетів визначено співробітництво у сфері проведення ліцензійної оцінки безпеки нових проєктів ядерних установок (малих модульних реакторів), оскільки Канада – одна з провідних країн світу, яка сьогодні працює над упровадженням нових технологій у ядерній енергетиці, з огляду на необхідність заміни тих потужностей, що працюють з 1970-1980 років, і термін експлуатації яких спливає, – повідомила Держатомрегулювання.
Іншим важливим напрямом буде питання регуляторної діяльності щодо виведення з експлуатації видобувних і переробних об'єктів уранової галузі.
Крім того, український і канадський регулятори співпрацюватимуть над питаннями відновлення безпечної експлуатації тимчасово окупованої Запорізької АЕС та інших ядерних і радіаційно небезпечних об'єктів, що зазнали впливу війни, і над удосконаленням регуляторної діяльності щодо поводження з радіоактивними відходами, – зазначив український ядерний регулятор.
Як повідомлялося, в рамках візиту Руміна Велші також зустрілася із керівництвом НАЕК "Енергоатом" та відвідала ЧАЕС.

Нагадаємо, що 15 серпня 2019 року Комісія з ядерної безпеки Канади та Комісія ядерного регулювання США (NRC) підписали Меморандум про співпрацю з метою посилення взаємодії у проведенні технічних оглядів передових реакторних технологій та технологій малих модульних реакторів. Відповідно до умов цього Меморандуму, CNSC і NRC можуть брати до уваги досвід, регуляторну інформацію і результати один одного при проведенні оцінок технологій з метою зворотного зв'язку з постачальниками або надання рекомендацій для прийняття регуляторних рішень. 

Компанії