10 млрд євро Угорщина сплачуватиме росії відсьогодні. Але початок будівництва АЕС Пакш-2 відтерміновано

16.08.2023
Фото: atomeromu.hu
росія опублікувала поправки до фінансової угоди, погодженої з Будапештом у липні, згідно з якими вона відстрочила платежі та вимагає виплати кредитів у євро. Угорщина матиме 30 днів, починаючи з 16 серпня, для здійснення платежів за угодою. Про це пише Укрінформ із посиланням на угорські ЗМІ.
Державний кредит росії для Угорщини складає 10 млрд євро, а загальна вартість робіт оцінена у 12,5 млрд євро.
Роботи з підготовки до будівництва Пакш-2 – виїмку ґрунту для поглиблення робочого котловану – було продовжено на рік рішенням Національного агентства з атомної енергії Угорщини – до 11 жовтня 2024 року.
Нагадаємо, у 2021 році федеральне агентство Австрії з питань довкілля вказало у звіті, що місце, де мають бути побудовані нові реактори угорської АЕС "Пакш", розташоване на активній лінії сейсмологічного розлому.
Поза тим у травні 2023 року Угорщина отримала погодження Єврокомісії на внесення змін до контракту на будівництво двох енергоблоків АЕС Пакш-2, укладеного з Росатомом.

А у червні Україна направила ноту до Європейської комісії через проєкт Росатому в Угорщині. "Росатом є частиною путінського режиму, який підтримує його терористичні дії та наражає на небезпеку ядерні об’єкти. Очікуємо, що попереднє рішення щодо реалізації Росатомом проєкту будівництва ядерних реакторів в Угорщині буде переглянуто", - заявив тоді глава українського уряду Денис Шмигаль. 

Нове будівництво