Чеська АЕС Дуковани виробила 500 000 ГВт-год за 38 років

03.08.2023
Фото: ČEZ
За 38 років експлуатації АЕС Дуковани із 4-ма реакторами ВВЕР-440 виробила 500 000 гігават-годин чистої енергії без викидів. За нинішніх обсягів споживання цієї енергії вистачило б, щоб покрити загальне споживання Чеської Республіки щонайменше на 8 років. Про це повідомив оператор АЕС компанія ČEZ вчора, 3 серпня. Зазначається, що це найвищий показник виробництва електроенергії з одного джерела серед електростанцій ČEZ.
"АЕС Дуковани і Темелін є нашими ключовими джерелами електроенергії без викидів. З початку експлуатації ми інвестували десятки мільярдів крон у модернізацію та технічне обслуговування АЕС "Дуковани", що забезпечить її заплановану безпечну та надійну експлуатацію протягом щонайменше 60 років", - зазначив Богдан Зронек, член Ради директорів ČEZ та директор дивізіону "Атомна енергетика".
Тестова експлуатація першого енергоблоку розпочалася 3 травня 1985 року. Через десять місяців енергетики запустили другий енергоблок, а в грудні того ж року - третій. Четвертий енергоблок працює з 19 липня 1987 року. Темпи запуску чотирьох енергоблоків протягом трьох років поспіль є історичним досягненням чеської енергетики, якого на сьогодні досягли лише кілька країн у світі, - йдеться у пресрелізі ČEZ.
"Завдяки поступовій модернізації з моменту запуску електростанції "Дуковани" нам вдалося безпечно збільшити потужність всіх чотирьох енергоблоків з початкових 440 МВт до нинішніх 500 МВт. Ми завжди шукаємо можливості для вдосконалення та нові технічні рішення для підвищення надійності та безпеки експлуатації. Умови експлуатації постійно змінюються, і ми реагуємо на них, щоб відповідати всім поточним і майбутнім вимогам", - пояснює Роман Гавлін, директор АЕС Дуковани.

Наразі на АЕС Дуковани працюють три з чотирьох енергоблоків, на першому енергоблоці енергетики завершують ППР для заміни палива. 

АЕС