Ліцензування використання палива Westinghouse на АЕС Козлодуй трохи зсувається. Оператор подав не всі необхідні документи

01.08.2023
Болгарський регулятор відтермінував отримання ліцензії на використання палива Westinghouse на енергоблоці №5 АЕС Козлодуй через неповноту документального супроводу. Як повідомляється на сайті Агентства ядерного регулювання, воно завершило перевірку формальної відповідності заяви АЕС Козлодуй  на отримання ліцензії на здійснення поетапного переведення енергоблоку №5 атомної електростанції на роботу з новим типом ядерного палива RWFA виробництва компанії Westinghouse. За результатами експертизи було встановлено, що АЕС Козлодуй не подала два документи – проєкт змін до розділу 15 "Аналіз аварій" Звіту з аналізу безпеки та проект змін до Адміністративної інструкції "Підготовка звітів з нейтронно-фізичних характеристик реактора типу ВВЕР-1000". Відсутні документи пов'язані з критичними для безпеки аналізами, оцінками та розрахунками, без яких Регулятор не може оцінити вплив запропонованих змін на межі та умови безпечної експлуатації енергоблоку.

АЕС Козлодуй має надати документи до 15 жовтня 2023 року. Регулятор попередив, що у разі неподання запитуваних документів у зазначений термін, Агентство відмовить у видачі дозволу вмотивованим наказом. 

Уран і паливо