Держатомрегулювання втретє підписала Домовленість про обмін технічною інформацією та співробітництво з Комісією ядерного регулювання США

01.08.2023
Фото: ДІЯРУ
Між ядерними регуляторами України та США укладено Домовленість про обмін технічною інформацією та співробітництво у сфері ядерної безпеки. Як повідомляє ДІЯРУ, документ підписали в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков та голова Комісії ядерного регулювання Сполучених Штатів Америки (US NRC) Крістофер Т. Хенсон.
Домовленість передбачає обмін технічною інформацією, співробітництво у сфері досліджень з ядерної безпеки, навчання та обмін спеціалістами.
Основною метою укладеної Домовленості є продовження і поглиблення співробітництва, обміну досвідом і взаємодії між регулюючими органами України та США щодо питань регулювання та нагляду за безпекою та захищеністю ядерних установок і радіоактивних матеріалів, застосуванням гарантій, впливом на навколишнє середовище ядерних установок і радіоактивних матеріалів. Документ також передбачає розвиток спільних програм досліджень з ядерної безпеки.
«Я вдячний Голові Комісії ядерного регулювання США пану Крістоферу Хенсону за відкритість, готовність до поглибленої співпраці, за послідовну підтримку України на усіх міжнародних майданчиках, де обговорюються питання ядерної безпеки. США мають колосальний досвід і провідні технології, Україна сьогодні отримує важкий досвід використання ядерної енергії в умовах війни. Впевнений, що співпраця між ядерними регуляторами України та США дозволить віднайти нові підходи, стандарти і принципи у сфері забезпечення ядерної безпеки», - заявив у ході підписання документу очільник Держатомрегулювання Олег Коріков.
Нагадаємо, що Домовленість про співробітництво між Держатомрегулювання та Комісією ядерного регулювання США було підписано 10 квітня 2006 року у місті Роквіль, штат Меріленд (США), поправку до неї підписано 21 вересня 2011 року у Відні (Австрія). 1 серпня 2017 року було підписано Угоду про відновлення дії домовленості щодо обміну технічною інформацією та співробітництва у сфері ядерної безпеки, а 13 березня 2018 року її було підписано знову.

Попередній документ передбачав обмін дослідженнями в галузі безпеки у наступних сферах: регулюючий розгляд та наглядова діяльність, окрихчення корпусів реакторів ВВЕР, ризик-орієнтована регулююча діяльність, поводження з новим паливом, перевезення та проміжне зберігання відпрацьованого палива, поводження з радіоактивними відходами, аварійне реагування та відповідні можливості, регулюючий контроль за радіаційними джерелами, система обліку та контролю ядерних матеріалів та фізичний захист, посилення інфраструктурних можливостей, управління важкими аваріями, взаємозв'язок ядерної безпеки, ядерної захищеності та готовності до реагування на надзвичайні ситуації, підвищення встановленої потужності енергоблоків АЕС. 

Компанії