Перший АР1000 у США введено у промислову експлуатацію. Енергоблок №3 АЕС Vogtle передає електроенергію в мережу

31.07.2023
Фото: Georgia Power

 Компанія Georgia Power оголосила сьогодні, що енергоблок №3 АЕС Vogtle з реакторною установкою АР1000 потужністю 1117 МВт введено в промислову експлуатацію.

Енергоблок №3 АЕС Vogtle став першим новозбудованим ядерним блоком у США за останні 30 років.  
На енергоблоці №4 АЕС Vogtle тривають завершальні етапи будівництва та випробувань, а його введення в експлуатацію заплановане на кінець четвертого кварталу 2023 року або на перший квартал 2024 року. Блок завершив гарячі функціональні випробування в травні, за значно коротший час, ніж блок №3. На майданчик АЕС вже надійшло ядерне паливо для 4-го енергоблоку, загалом 157 паливних збірок, - повідомила Georgia Power, 25 % генеруючих потужностей якої – ядерні. Як додає Westinghouse, комерційна експлуатація енергоблока №4 очікується в четвертому кварталі цього року або на початку наступного.
"Вивчені уроки та досвід, отриманий на цих життєво важливих блоках АЕС Vogtle, а також компетенції та можливості, які ми створили за допомогою нашого ланцюжка поставок, добре готують Westinghouse до подальшого будівництва нових ядерних блоків для вирішення наших завдань у сфері зміни клімату та енергетичної безпеки", - заявив президент і головний виконавчий директор компанії Westinghouse Патрік Фрагман.
Наприкінці цього десятиліття 12 реакторів AP1000 будуть експлуатуватися по всьому світу, зазначає Westinghouse. На думку компанії, ці фактори значно покращують економічні показники та зменшують ризики, пов'язані з графіком, для майбутніх замовників, як в США, так і за кордоном. Команда Vogtle продемонструвала значну ефективність на 4-му енергоблоці, використовуючи досвід, отриманий на 3-му енергоблоці, - йдеться у повідомленні для преси.
Минулого тижня Комісія з ядерного регулювання (NRC) дала дозвіл на фізичний пуск енергоблока № 4, який відбудеться до кінця вересня.
Нагадаємо, будівництво Vogtle-3 почалося в березні 2013 року, а Vogtle-4 – у листопаді 2013 року. Початкова вартість двох блоків зросла з 14 мільярдів доларів до понад 30 мільярдів доларів.

Нове будівництво