Про ситуацію на ЗАЕС. Ризики та причини деградації – Олег Коріков

28.07.2023
Ризики виникнення аварійної ситуації на Запорізькій АЕС є дуже великими. Про це 28 липня 2023 року під час брифінгу в Медіа центрі «Україна - Укрінформ» заявив в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков. Він зазначив, що зростання ризиків спричинено низкою факторів, - повідомляє ДІЯРУ.
«Перший великий ризик – це наявність нелегітимного, непередбачуваного і безвідповідального персоналу на ЗАЕС, який завезений туди російськими окупантами. Другий ризик – атомна станція перетворена на військову базу, на якій загарбники зберігають військову техніку, вибухівку, озброєння тощо. Третій – не виконуються рішення державного органу регулювання України, що є обов’язковим та є одним із ключових принципів ядерної та радіаційної безпеки МАГАТЕ», - сказав очільник Держатомрегулювання.
Серед інших причин деградації ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС Олег Коріков назвав наступні чинники:
- окупантами здійснені незаконні, нелегальні модифікації в конструкції ядерних установок;
- окупація призвела до деградація системи аварійної готовності та реагування (внутрішній та зовнішній кризові центри, а також пожежні частини не функціонують);
- відсутнє належне надійне підключення до енергосистеми, залишаються високими ризики втрати зовнішнього електроживлення станції та її знеструмлення;
- неможливо провести належне регламентне техобслуговування та ремонт обладнання, яке є важливим для безпеки;
- втрачено надійне джерело водопостачання для Запорізької АЕС - Каховське водосховище;
- загарбниками заблоковано автоматизовану систему контролю радіаційної обстановки (АСКРО) на ЗАЕС, внаслідок чого Україна фактично втратила можливість виконувати Конвенцію про оперативне оповіщення про ядерну аварію;
- представники постійної моніторингової місії МАГАТЕ не мають повного доступу до усіх об'єктів та обладнання на ЗАЕС, а російські окупанти мають можливість для маніпуляцій та введення в оману представників МАГАТЕ.
«На жаль, можливості реагування на аварійні ситуації значно зменшилися, а потенційні загрози зростають. Тому єдино прийнятним варіантом розвитку подій є повна деокупація, демілітаризація ЗАЕС та повернення її під повний контроль України», - резюмував Олег Коріков.
Крім цього він повідомив, що у районі Запорізької атомної електростанції експерти МАГАТЕ зафіксували вибухи, які були чутні 26 і 27 липня.
Щодо енергоблока №5 ЗАЕС, то за словами Олега Корікова, він зараз переводиться у холодний стан: на сьогодні температура енергоблоку №5 становить 144 градуси, завтра вона повинна становити 70 градусів, що відповідає температурі переведення блоку в «холодний зупин». Натомість  енергоблок №4 знаходиться в стані «гарячий зупин», що порушує дозволи Регулятора.

Тим часом телеграм-канал «Смотрящий за Даром» повідомляє, що з мерії Енергодара знято російські прапори: 

АЕС