Енергоблок №4 розігріто до «гарячого зупину», список колаборантів. Тим часом експертам МАГАТЕ окупанти дозволили побачити міни на ЗАЕС

25.07.2023
Попри вимоги Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом» на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва перевели енергоблок № 4 у стан «гарячий зупин». Про це повідомила вчора пресслужба «Енергоатома», яка назвала такі дії грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока № 4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин».
У зв’язку зі вчиненням протиправних дій, що містять ознаки складу кримінальних правопорушень, передбачених ст. 267 КК України («Порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами» та ст. 274 КК України («Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки»), а також ст. 14 («Готування до злочину») і ст. 258 («Терористичний акт») КК України президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін повідомив, що звернувся до Офісу Генерального прокурора України. «Окупанти продовжують вчиняти злочинні дії. Вони вкотре порушують вимоги ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України (ДІЯРУ), про переведення всіх блоків станції у холодний зупин, а також вимоги МАГАТЕ. Це свідоме і навмисне порушення норм українського та міжнародного законодавства. На російських загарбників чекає невідворотнє покарання», - йдеться з цього приводу у пресрелізі.
Використовуючи стратегічний об’єкт як військову базу, підкреслив Петро Котін, і приймаючи подібні рішення – щодо переведення реактора у стан гарячого зупину, окупаційна адміністрація порушує всі норми ядерної та радіаційної безпеки станції.
Крім того очільник НАЕК «Енергоатом» звернувся до Міністерства закордонних справ України, наголосивши на необхідності закликати МАГАТЕ вжити заходи впливу на окупаційну адміністрацію ЗАЕС для переведення всіх енергоблоків станції у «холодний зупин» і поширити відповідну ноту серед країн – членів Агентства.
Сьогодні представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини заявив, що те, що рф перевела четвертий енергоблок Запорізької АЕС в режим гарячого зупину – абсолютне порушення і норм безпеки, і українського ядерного законодавства, а головне, що у цьому немає жодної технічної необхідності. «Тобто це робиться саме для того, щоб підтримувати режим ядерного шантажу і залишати можливість для реалізації терористичних задумів, які матимуть насправді найгірші наслідки… Це не може не викликати обурення і занепокоєння», – сказав він. Юсов нагадав, що гарячий зупин блоку станції передбачає більше потенційної загрози з точки зору техногенної катастрофи.
Про участь колаборантів у незаконних діях з розігріву енергоблока №4 пише телеграмканал «Скелети Шевчика і Ко». Зокрема, у дописі йдеться: «Зрозуміло, що наказ прийшов з москви. Але виконують його руками наших колаборантів-зрадників. Злочинне розпорядження видали: директор Юрій Черничук, головний інженер Олександр Яковлев, головний технолог Сергій Ричков. Злочинне розпорядження погодили: головний інспектор Олександр Штатський, начальник служби відомчого нагляду Олександр Каревський, заступник головного інженера з ЯРБ Сергій Новоскольцев, заступник головного інженера з автоматіки й електрообладнання Максим Журавський. Написали злочинні розпорядження в підрозділах: заступник головного інженера з експлуатації Олексій Доронін, начальник блока №4 Олександр Шидловський, головний фахівець з реакторів Владислав Меркулов, начальник електроцеху Сергій Чернобаєв, начальник ЦТАІ Максим Петрикін». Автор каналу також зазначає: «Я не вірю, що хтось із них підписав контракт під тортурами, бо всі вони отримали посади з підвищенням, тобто «підсиділи» своїх законних керівників, які відмовились від контрактів».
Тим часом експерти МАГАТЕ нарешті виявили на майданчику Запорізької атомної електростанції протипіхотні міни. Але тільки за периметром. Вочевидь росіяни дали добро на це виявлення, аби зберегти Ґроссі принаймні частково обличчя. У черговому зведенні зазначається, що під час огляду у неділю, 23 липня, команда МАГАТЕ побачила кілька мін, розташованих у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром майданчика ЗАЕС.
«МАГАТЕ було відомо про розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях всередині. Наша команда повідомила про цей конкретний випадок ЗАЕС (окупантам ЗАЕС – InfoAtom) і їм сказали, що це військове рішення, і воно знаходиться в зоні, яка контролюється військовими», – сказав генеральний директор Гроссі.

Протягом останніх днів і тижнів експерти МАГАТЕ, присутні на ЗАЕС, проводили інспекції та регулярні обходи території станції, але не бачили ніякої важкої військової техніки, - йдеться у повідомленні. При цьому їх досі не допускають на дахи реакторів та у машинні зали, у тому числі до енергоблоків №3 і №4, які викликають особливий інтерес, - зізнається Ґроссі. 

АЕС