Освітній проєкт ДНТЦ ЯРБ та ANL втретє залучить студентів до знань про технології SMR

21.07.2023
Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки в рамках спільного із Аргонською національною лабораторією (ANL) проєкту розпочинає з 24 липня Літню ядерну школу – 2023. Організаційно-фінансову підтримку навчального проєкту, спрямованого на популяризацію технології ММР серед майбутніх інженерів-атомників, здійснює Державний департамент США та Міністерство енергетики США (DOE).
Протягом трьох тижнів провідні фахівці ДНТЦ ЯРБ читатимуть лекції (мова – англійська) щодо перспектив впровадження технології малих модульних реакторів у енергетичну систему України для студентів Київської, Львівської та Одеської політехнік. 12 старшокурсників вишів було обрано за результатами конкурсу, проведеного фахівцями ANL.
Тематика лекцій:
огляд проєктів Holtec SMR-160, NuScale VOYGR SMR Plant, GEH BWRX-300, Westinghouse SMR, eVinci Micro Reactor тощо;
підвищення рівня обізнаності громадськості щодо впровадження ММР;
реагування у разі надзвичайних ситуацій на ММР;
логістика при проєктуванні, будівництві та експлуатації ММР та інші.
Історичний екскурс основами регулювання ядерної безпеки студентам проведе експерт галузі ЯРБ, колишній головний інженер Чорнобильської АЕС Микола Штейнберг.
Наприкінці навчальної програми кожен зі студентів представить випускну роботу, над якою працюватиме впродовж навчання, й отримає можливість готувати свій університетський дипломний проєкт на базі ДНТЦ ЯРБ. Найбільш успішні студенти зможуть пройти стажування у Центрі, - повідомляє ДНТЦ ЯРБ на своїй інтернет-сторінці.

Нагадаємо, цьогоріч навчання студентів в межах співпраці Аргонської національної лабораторії США  та ДНТЦ ЯРБ за цією програмою проводитиметься втретє. Мета – формування у студентів розуміння проєктних основ та підходів до безпечної експлуатації АЕС, зокрема основних технічних особливостей новітніх ядерних технологій (передусім, американських: NuScale та Holtec SMR-160), а також підходів до забезпечення ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок, які вже впроваджено або плануються до впровадження в України. 

Нове будівництво