Український персонал відмовився виводити енергоблок №4 ЗАЕС з «холодного зупину». Але загроза провокацій з боку окупантів залишається

20.07.2023
російська окупаційна адміністрація планує розігрів енергоблоку № 4 та переведення його зі стану «холодний зупин», що передбачено ліцензією на експлуатацію вказаної ядерної установки, у стан «гарячий зупин». Про це офіційно повідомила сьогодні Держатомрегулювання. Вона зауважила, що в умовах втрати (знищення російськими окупантами – InfoAtom) Каховського водосховища – основного джерела водопостачання для систем, важливих для безпеки та необхідності мінімізації водоспоживання на ЗАЕС, «такі наміри є безглуздими» та «цинічним шантажем».
ДІЯРУ інформує, що оскільки завезений персонал «росатома» не має відповідної підготовки та кваліфікації, окупаційна адміністрація намагається змусити український персонал ЗАЕС здійснити переведення енергоблоку № 4 в стан «гарячий зупин». «Однак, наразі безуспішно, оскільки українські фахівці, які мають відповідні ліцензії Держатомрегулювання, добре розуміють, що дотримання умов ліцензії на експлуатацію ядерної установки є обов’язковим і за їх порушення передбачена відповідальність, зокрема, й персональна», - наголошує ДІЯРУ.
Між тим, за інформацією InfoAtom, яку отримано безпосередньо від ліцензійного персоналу, котрий працює на енергоблоці №4, практично всі відмовилися виконувати вимогу окупантів вмотивовано, а не через умовні загрози «персональної відповідальності». За їх інформацією, згідно з добовим завданням 21 липня з 07:00 планується увімкнення ГЦН на розігрів блоку №4, а 23 липня о 18:00 планується досягнення стану «гарячий зупин». Виконувати це завдання український персонал енергоблока №4 ЗАЕС відмовився, незважаючи на тиск та погрози з боку окупантів.
Наразі, за повідомленнями джерел із ЗАЕС, російські окупанти планують провокацію «під чужим прапором» – із перевдяганням російських військових в форму ЗСУ і атакою на Запорізьку АЕС. Вчора про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони: «Імовірно найближчим часом окупанти планують організацію чергової збройної провокації на території Запорізької атомної електростанції. З цією метою «департамент військової контррозвідки» фсб поширює серед особового складу окупаційного контингенту інформацію про начебто підготовку українськими Силами безпеки і оборони штурму ЗАЕС».

За інформацією ГУР МО, спецслужба окупантів стверджує, що наприкінці липня буде організовано «штурм» атомної станції, в якому начебто мають взяти участь «штурмові групи» і неназвані «добровольчі озброєні підрозділи України». Тиражування такої інформації може свідчити про підготовку окупантами операції «під чужим прапором», яка призведе до масштабної аварії на ЗАЕС. Наразі готуються чергові імітаційні обстріли станції з метою подальшого звинувачення в них України. 

АЕС