Українські та німецькі науковці досліджували локалізацію паливовмісних матеріалів «Укриття» з використанням методів лазерної фрагментації

20.07.2023
Цього року фахівці Інституту проблем безпеки АЕС НАН України протягом 6 місяців проводили дослідження щодо виведення з експлуатації зруйнованої ядерної інфраструктури в кооперації з німецьким Інститутом матеріалів та лазерів Fraunhofer IWS. Як повідомляє ІПБ АЕС, дослідження фокусувались на лабораторних експериментах в рамках проєкту локалізації паливовмісних матеріалів з нижніх позначок об’єкта «Укриття» з використанням передових технологій та методів лазерної фрагментації.
Робота над проєктом відбувалася під керівництвом доктора Андреаса Ветцига, керівника відділу технології різання та з’єднання Fraunhofer IWS. Дослідження спрямовані на вивчення можливості локалізації лавоподібних паливовмісних матеріалів, таких як чорна та коричнева кераміка. Проведено аналіз існуючих структур та можливості відтворення достовірних синтетичних імітаторів. Розробка методів лазерної фрагментації проводилася з використанням альтернативних імітаторів силікатних матеріалів, таких як базальт та металургійний шлак, а також дослідження лазерного різання нестабільних конструкцій на прикладі зразків армованого бетону.
Ця робота стала початком співпраці між науковими організаціями України та Німеччини з подальшим обміном досвідом та ширшим залученням українських фахівців у майбутньому, - інформує ІПБ АЕС. У рамках проєкту розроблено стабільні методи фрагментації імітаторів паливовмісних матеріалів та складено дорожню карту для впровадження та випробування технології в межах об’єкта «Укриття». Для вирішення майбутніх викликів були проведені зустрічі з представниками Plejades GmbH, Onet technology, та Dresden TU.
Fraunhofer IWS розробляє комплексні системні рішення для лазерної та матеріалотехнічної промисловості. Інститут позиціонує себе як рушійну силу для ідей, розробляючи рішення на основі лазерних додатків, функціоналізованих поверхонь та інноваційних матеріалів та процесів — від простих в інтеграції користувальницьких рішень та економічних рішень для малого й середнього бізнесу до галузевих універсальних рішень. У п’яти майбутніх інноваційних галузях технології акумуляторів, водневих технологій, функціоналізації поверхонь, фотонних виробничих систем та адитивного виробництва Fraunhofer IWS старанно працює над створенням основи, яка дасть технологічні відповіді майбутнього.

Фонд Fraunhofer Fundation сприяє науковому обміну між німецькими та українськими дослідниками, щоб допомогти відновити інфраструктуру, відшкодувати збитки, завдані війною, та підготуватися до відновлення з використанням технологій, безпечних для клімату та навколишнього середовища. З цією метою фонд повністю фінансує українських фахівців та їхню дослідницьку діяльність в інститутах Fraunhofer в Німеччині. Провідний інженер відділу ядерної та радіаційної безпеки ІПБ АЕС Олександр Проскурін, який приєднався до Fraunhofer IWS у Дрездені, став першим ученим з України, запрошеним взяти участь у цій ініціативі. 

Зняття з експлуатації