Асамблея вкладників РМСЧ погодила 70 млн грн для ЧАЕС. Норвегія та Велика Британія виділили додаткові 5 млн євро

17.07.2023
Минулого тижня у Лондоні відбулася Асамблея вкладників Рахунку Міжнародного Співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ). Як повідомила ЧАЕС, у центрі обговорення, яке тривало переважно в онлайн-форматі, були енергетичні та екологічні проблеми України, зокрема ті, що спричинені збройною агресією російської федерації.
Під час засідання Норвегія та Велика Британія оголосили про направлення до Рахунку додаткових внесків у загальному розмірі 5 млн євро.
Ключовою частиною засідання був розгляд низки питань, пов'язаних з об'єктом «Укриття», оскільки у поточному році спливає термін гарантованого стабілізаційними заходами, котрі були виконані у 2004-2008 роках, необвалення нестабільних конструкцій «Укриття».
До широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну для початку робіт, окреслених у Пусковому комплексі-2, вдалося провести великий обсяг робіт чимало, - зазначила прес-служба ЧАЕС. Проте, внаслідок окупації території зони відчуження російськими військами в лютому-березні 2022 року, інфраструктура цієї спеціальної території зазнала значних втрат. Відтак для актуалізації планування заходів наразі необхідно провести обстеження, потрібні для початку демонтажу нестабільних конструкцій ОУ.

Окрім інших питань, на Асамблеї було обговорено питання підписання Ґрантової угоди №2, яка включає проведення робіт із подальшого перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. За підсумками обговорення, проєкт Ґрантової угоди №2 було схвалено, для забезпечення безпеки та інфраструктури на «Чорнобильській АЕС» було підтримано виділення коштів із Рахунку у розмірі близько 70 млн грн. 

Зняття з експлуатації