Держатомрегулювання попереджає про загрози внаслідок переведення енергоблоку №4 Запорізької АЕС у стан «гарячий зупин»

14.07.2023
Наміри російських окупантів перевести енергоблок №4 ВП «Запорізька АЕС» у стан «гарячого зупину», про що інформує МАГАТЕ у своїй заяві від 12 липня 2023 року, створить значні додаткові ризики для ядерної та радіаційної безпеки. Про це повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання.
Вона наголосила, що такі ризики спричинені тривалим простоєм обладнання енергоблока №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС.
«В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС – Каховського водосховища – внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані «холодний зупин» є оптимальним режимом для зниження ризику ядерної безпеки, вірогідності пошкоджень обладнання та раціонального використання доступних на теперішній час водних ресурсів», - йдеться в заяві.
Держатомрегулювання нагадала, що її наказом №338 від 28 червня 2023 року внесено зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №№ 3-6 ВП «Запорізька АЕС». Експлуатація ядерної установки енергоблоку № 3 ЗАЕС має здійснюватися у станах «зупин для ремонту», «холодний зупин», енергоблоків №№ 4, 5, 6 – у стані «холодний зупин».
Зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ЗАЕС були внесені наказом Держатомрегулювання №501 від 18 серпня 2022 року, а саме: експлуатація енергоблоку №1 має здійснюватися у станах «перевантаження палива»-«холодний зупин», а енергоблоку №2 – у стані «холодний зупин».

Нагадаємо, експерти МАГАТЕ «наполегливо рекомендують ЗАЕС вивчити всі можливі варіанти встановлення зовнішнього котла для вироблення необхідної пари, що дало б змогу перевести всі енергоблоки в стан «холодного зупину», оскільки Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження про обмеження роботи всіх шести блоків у стані «холодного зупину». 

АЕС