Національна академія наук підписала Меморандум про співробітництво з ДАЗВ та містом Славутич – ІПБ АЕС

13.07.2023
Фото: ІПБ АЕС
Меморандум про взаємодію та співпрацю між Національною академією наук України, Державним агентством України з управління зоною відчуження та Славутицькою міською радою підписали їх очільники академік Анатолій Загородній, Євген Крамаренко та Юрій Фомічев вчора на початку засідання Президії НАН України. Про це повідомляє Інститут проблем безпеки АЕС НАНУ.
Президент НАН України академік Анатолій Загородній наголосив, що така співпраця та взаємодія дозволять створити сучасний осередок наукової діяльності для фахівців з усього світу, розвивати науково-дослідний потенціал зони відчуження та міста Славутича. А відтак  науково обґрунтувати технічні рішення, які стосуються зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС, перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, впроваджувати й розвивати технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, повернення до господарського використання забруднених територій, моделювання можливих ядерних катастроф та їх соціальних наслідків.
ІПБ АЕС розташований у місті Чорнобиль і виконує науково-технічну підтримку діяльності щодо зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Власне Інститут було створено ще у 1992 році саме в Чорнобилі, щоб на місці проводити дослідження ядерних та радіоактивних матеріалів та інших джерел іонізуючого випромінювання і виключити таким чином небезпечні транспортні операції.
У 2017 році Академія наук разом з Державним агентством з управління зоною відчуження підписали спільне рішення щодо призначення Інституту проблем безпеки АЕС науковим керівником робіт зі зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття на екологічно безпечну систему. Зараз НАНУ розширює співробітництво, включаючи до нього й місто Славутич, - резюмував президент НАНУ.
Очільник ІПБ АЕС академік Анатолій Носовський нагадав президії Національної академії наук, що Інститут проблем безпеки АЕС з 1992 року постійно займається дослідженнями, що пов’язані з подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи. Науковцями інституту було виконано значний обсяг досліджень, на основі чого було розроблено й обґрунтовано заходи щодо забезпечення радіаційної безпеки персоналу та мінімізації радіаційних впливів на довкілля під час будівництва Нового безпечного конфайнмента. Інститут проводить моніторинг стану будівельних конструкцій об’єкта «Укриття» та вивчення стану ядерних паливовмісних матеріалів, виконував науково-технічну підтримку будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива та багато інших робіт у зоні відчуження.
«Сьогодні перед колективом інституту постають багато викликів, які потребують тісної співпраці як з Держаним агентством України з управління зоною відчуження, так і з адміністрацією міста Славутич. Інститут створив нову лабораторію з дослідження опроміненого графіту Чорнобильської АЕС. Це завдання є актуальним не тільки в Україні, а й у всьому світі. Разом з ДАЗВ та Чорнобильською АЕС Інститут у 2020 році підписав протокол щодо створення у приміщеннях об’єкта «Укриття» ще однієї нової наукової лабораторії щодо тестування робото-технічних пристроїв у реальних радіаційних умовах. Епідемія COVID-19 та потім війна не дозволили нам почати ці роботи. До того ж потрібно додати, що інфраструктура інституту була знищена під час військової окупації зони відчуження. За допомогою національних і міжнародних благодійників ми змогли відновити частину лабораторного обладнання і розпочати роботи, але до повного відновлення ще потрібні додаткові інвестиції», - зазначив Носовський.

За його словами, ІПБ АЕС дуже зацікавлений у співпраці із ДАЗВ та містом Славутич. «Ця співпраця дозволить створити умови для притоку міжнародних інвестицій, відновити й розвивати науково-дослідний потенціал і нашого Інституту, і зони відчуження, і міста Славутича», - зауважив він. 

Зняття з експлуатації