Другий енергоблок ХАЕС готується до палива Westinghouse. Замовлена модернізація систем керування перевантажувальної машини

13.07.2023
Модернізацію систем керування перевантажувальної машини для реалізації алгоритмів проведення транспортно-технологічних операцій з перевантаження касет ТВЗ-WR виробництва Westinghouse замовила Хмельницька АЕС. Відповідне модифіковане програмне забезпечення для перевантажувальної машини  реакторного відділення енергоблока №2 ХАЕС поставить EVIG Engineering Co. Ltd, яка є виробником СКМП.
Вартість робіт – 640 тис. євро. Поставка має супроводжуватися звітом з оцінки кіберзахисту, погодженим Держатомрегулювання. Передбачено авансовий платіж у розмірі 20 %. Крім поставки та шеф-нагляду при встановленні ПЗ передбачено навчання для експлуатаційного і ремонтного персоналу, а також інструктора навчально-тренувального центру. Гарантійний термін експлуатації – 36 місяців. Контракт діє до 31 грудня 2024 року.
Перевантажувальна машина у реакторному відділенні використовується для вивантаження відпрацьованих тепловидільних збірок з реактора і установки їх в басейні витримки, завантаження «свіжих» тепловидільних збірок в реактор та перестановки тепловидільних збірок в реакторі, контролю висотного положення головок тепловидільних збірок, установки відпрацьованих касет в чохол транспортного контейнера тощо. Операції на перевантажувальній машині можна проводити у автоматичному і ручному режимах.

Перевантажувальні машини для першого та другого енергоблоків ХАЕС були виготовлені угорською фірмою Ganz Engineering and Energetics Machinery LLc спільно з EVIG Engineering Co. Ltd ще на початку вісімдесятих років. Їх елементна база, конструкторські рішення виявились застарілими. В процесі модернізації у 2010 році на другому енергоблоці ХАЕС та у 2019 році на першому енергоблоці було повністю замінено обладнання системи управління та всю кабельну продукцію, встановлено нові приводи та підшипники, нову телевізійну камеру та датчики контролю тощо, а також модернізоване програмне забезпечення СКПЗ. 

Уран і паливо