ČEZ вибрала свою «дочку» в якості постачальника контейнерів для ВЯП на відкритому тендері

12.07.2023
Оператор чеських АЕС компанія ČEZ готується до диверсифікації ядерного палива. Незважаючи на те, що у її власності знаходиться 100 % акцій ŠKODA JS, ČEZ вибрала її за підсумками відкритого тендеру в якості постачальника контейнерів для відпрацьованих ядерних паливних збірок для АЕС Темелін. Вартість контракту становить мільярди крон. Перша поставка відбудеться у 2029 році, - повідомила пресслужба ČEZ.
Нові контейнери дозволять зберігати паливо від нових постачальників – американської Westinghouse і французької Framatome. Перше паливо від них ČEZ має отримати у 2024/25 р. З 2029 року ŠKODA JS буде поставляти на АЕС Темелін від двох до шести контейнерів на рік. "Можливість зберігання ВЯП від різних виробників була одним з параметрів тендеру", - повідомив Богдан Зронек, член ради директорів CEZ і директор дивізіону "Атомна енергетика".
За результатами тендеру компанія ŠKODA JS поступово поставить шістдесят контейнерів на АЕС Темелін. Перша поставка відбудеться у 2029 р. До цього часу ŠKODA JS буде виробляти контейнери для АЕС Темелін згідно з чинним контрактом від 2015 р. "Контракт передбачає поставку 58 контейнерів, наразі ŠKODA JS вже поставила 20, і ми очікуємо ще шість в цьому році", - зазначив Ян Крумль, директор АЕС Темелін.
"Тип контейнерів буде таким же, як і існуючі, тобто так звані контейнери подвійного призначення. У них можна буде перевозити і зберігати використане паливо. Вони будуть відрізнятися лише технічними деталями", повідомив Франтишек Крчек, генеральний директор компанії ŠKODA JS.
ČEZ оголошує відкриті тендери для постачальників контейнерів для відпрацьованих тепловиділяючих збірок приблизно з десятирічним інтервалом. Вперше компанія ČEZ вибрала постачальника контейнерів для АЕС Темелін у 2006 році, а вдруге - у 2015 році.
ČEZ зберігає відпрацьовані тепловиділяючі збірки на території обох атомних електростанцій. Кожна АЕС має власне сховище. У Дукованах є два майданчики загальною місткістю 193 контейнери. Існуюче сховище у Темеліні місткістю 152 контейнери для зберігання експлуатується з 2010 року. Наразі там зберігається 63 контейнери з відпрацьованими тепловиділяючими збірками.

Параметри контейнера для АЕС Темелін: повна вага - 115 тонн, порожня вага - 100 тонн, висота 5,5 м, діаметр 2,3 м, кількість паливних збірок в одному контейнері – 19. Контейнер можна транспортувати з електростанції до сховища відпрацьованого ядерного палива, якщо температура його поверхні не перевищує 85 °C. 

РАВ і ВЯП