Що відбувається на Запорізькій АЕС. Загрозу теракту на ЗАЕС відведено, але не завдяки, а всупереч МАГАТЕ

06.07.2023
В інтерв’ю британській The Times начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов відзначив зниження рівня загрози на Запорізькій АЕС, яка перебуває під контролем російських окупантів. "Ми вчиняємо певні дії в цій сфері, як публічні, так і непублічні. Я думаю, що зараз небезпека штучної техногенної катастрофи потроху спадає", ― сказав начальник ГУР МО України.
У той же час сьогодні після того як американська компанія Planet Labs показала супутникові знімки енергоблоків ЗАЕС від 5 липня, на яких видно нові об’єкти на даху четвертого енергоблока Запорізької АЕС, в Енергоатомі припустили, що це може бути вибухівка. Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив: "Були розміщені кулеметні гнізда на дахах декількох енергоблоків. Нові знімки також можуть свідчити про те, що на дахах може бути вибухівка. Звичайно, точно сказати, зважаючи на якість фото, не можна. Але техногенна катастрофа, яку вони створили на Каховській ГЕС, дає нам велике занепокоєння, що те саме вони можуть зробити на ЗАЕС".
Тим часом МАГАТЕ видало кілька оновлень, зміст яких зводиться до того, що експерти з місії ISAMZ не побачили на енергоблоках ЗАЕС вибухівки, а ту що помітили, на їх погляд, загрози безпеці не несе. При цьому Агентство до останнього замовчувало той факт, що російські окупанти суттєво обмежують пересування експертів станцією та не допускають в більшість приміщень. Фраза, що вони потребують додаткового доступу для підтвердження відсутності мін або вибухівки, з'явилася у зведенні лише вчора, і лише після констатації, що експерти "протягом останніх днів і тижнів інспектували частини об’єкта, включаючи деякі ділянки по периметру великого ставка-охолоджувача, а також проводили регулярні обходи по всьому об’єкту", і поки не спостерігають "жодних видимих ​​слідів мін або вибухівки".
Відтак не дивно, що вони досі не помічають і наявність важкої військової техніки на енергоблоках ЗАЕС, фотографії якої час від часу публікують запорізькі пабліки та соцмережі.  

Немає реакції МАГАТЕ і на те, що росіяни допускають до роботи на ЗАЕС некомпетентний персонал. Сьогодні Енергоатом повідомив, що начальником зміни одного з енергоблоків електростанції призначено працівника Балаковської АЕС із досвідом роботи лише сім місяців. 

АЕС