Проблеми СхідГЗК непокоять кіровоградських депутатів. Вони вкотре звернулися до влади

05.07.2023
Кіровоградська обласна рада звернулася до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо виведення з кризи державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», збереження атомно-промислового комплексу держави та будівництва заводу з виробництва ядерного палива. Відповідне рішення на вчорашньому засіданні підтримали 45 депутатів, - повідомляється на сайті облради.
На сьогодні СхідГЗК – єдине урановидобувне та уранопереробне підприємство в Україні – перебуває у кризовому стані через тривалу зупинку виробництва у 2022 році. Кредиторська заборгованість підприємства складає 3,7 мільярда гривень.
«Фінансовий стан підприємства за останні місяці погіршився, зупинено виконання будь-яких платежів, існує реальна загроза зупинки виробництва, повернення до тривалого простою комбінату, що спричинить руйнацію урановидобувної та уранопереробної промисловості України», - зазначають депутати.
Голова облради Юрій Дрозд підкреслив: «Комбінат платив у місцеві бюджети регіону майже 200 мільйонів податків щорічно. Що таке для нашої області втратити 200 мільйонів, коли наш бюджет 2 мільярди 400 мільйонів? Це майже 10%. Тому для Кіровоградщини дуже важлива стабільна робота ДП «СхідГЗК».
У зверненні обласна рада просить Президента України забезпечити виконання Кабміном заходів щодо затвердження Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу до 2026 року та вжити кроки для фінансування ДП «СхідГЗК» з метою збільшення виробництва уранового оксидного концентрату для повного забезпечення потреб вітчизняної атомної енергетики.
Депутати також звернулися до Кабміну щодо надання бюджетної підтримки підприємству на покриття витрат виробництва урану у розмірі 1 мільярд 75 мільйонів гривен з розрахунку на рік; надання кредиту 900 мільйонів гривень на 3 роки під гарантії ДП «НАЕК «Енергоатом»; запобігання банкрутства або санації ДП «СхідГЗК»; погодження будівництва заводу з виробництва ядерного палива на території Кіровоградщини; продовження видобування уранової руди Смолінською шахтою та інші.
Адміністрація та профком підприємства вже понад рік звертаються до владних структур різного рівня у пошуках державної підтримки. Так, у червні 2023 року голова первинної профспілкової організації ДП «СхідГЗК» Віталій Скуба звернувся до Кіровоградської обласної ради з проханням долучитися до вирішення проблемних питань підприємства.
Як повідомив СхідГЗК, у засіданні чергової сесії облради брали участь помічник гендиректора підприємства Олександр Сорокін, голова ППО Віталій Скуба, профспілкові лідери шахт.

Нагадаємо, 30 червня КМУ призначив виконувати обов'язки гендиректора СхідГЗК першого заступника гендиректора цього підприємства Ігоря Бугайова, який до того працював у системі «НАЕК «Енергоатом», зокрема очолював ВП «Управління справами». Його попередник, колишній менеджер ДТЕК Сергій Шовгеля звільнився за власним бажанням. У своїх зверненнях до різних органів влади профспілка СхідГЗК неодноразово звинувачувала його та бездіяльність Міненерго у фінансових проблемах Комбіната. Також у петиції профспілки містилося занепокоєння тим, що Ігор Бугайов, якого на той момент лише планували призначити керівником підприємства, має досвід закриття вугільних шахт. 

Уран і паливо