«Енергоатом» застрахував цивільну відповідальність за ядерну шкоду. Афілійованих з росіянами страховиків замінили у ЯСП лише у березні

03.07.2023
«Енергоатом» застрахував цивільну відповідальність за ядерну шкоду у ПрАТ «Страхова компанія «Перша» на 146,9 млн грн. Відповідний договір, який укладено без використання електронної системи Prozorro 30 червня, діятиме до 28 липня 2024 року. В разі страхового випадку компанія отримає понад 5 млрд грн.
Страхове покриття по ЗАЕС в межах страхової суми починає діяти після звільнення атомної електростанції від російських окупантів,  отримання позитивних результатів інспекційних перевірок, а також після отримання згоди міжнародних ядерних страхових пулів про участь в перестрахуванні ризиків по ЗАЕС.
До Ядерного страхового пулу, згідно з інформацією на його сайті, входять 17 компаній.
Останні збори членів Об’єднання «Ядерний страховий пул» відбулися 20 червня. На них було затверджено ПрАТ «СК «Перша» як уповноважену компанію пулу. У березні вона замінила АТ «ПРОСТО-страхування» в якості уповноваженої компанії зі страхування/перестрахування цивільної відповідальності ДП «НАЕК «Енергоатом» за ядерну шкоду, страхування цивільної відповідальності операторів дослідницьких ядерних установок за ядерну шкоду, а також із вхідного перестрахування.
Слід зазначити, що раніше АТ «ПРОСТО-страхування» належало російським бізнесменам Саркісовим із списку Forbes.

За даними галузевого видання Forinsurer, за підсумками 2022 року ПрАТ «Страхова компанія «Перша» знаходиться на 11 місці за показником страхових резервів; на 15 місці – за активами, за показником прямого страхування, за страховими преміями; на 16 місці за рівнем виплат; на 23 місці за показником власного капіталу; на 26 місці за показником гарантійного фонду. 

За умовами договору, страховий тариф складає 2,7% від загальної страхової суми у 111,5 млн СПЗ. Для порівняння: у 2021 році аналогічна угода з ПАТ «Просто-Страхування» складала 203,45 млн грн (150 млн СПЗ). Страховий тариф складав 3,38% від загальної страхової суми.

Компанії