ДІЯРУ внесла зміни до ліцензій на експлуатацію ще 4 енергоблоків ЗАЕС. А мала б призупинити дію ліцензій

29.06.2023
Державна інспекція ядерного регулювання внесла зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №№ 3-6 Запорізької атомної електростанції, яка тимчасово окупована російськими військами.
Про це повідомляє пресслужба ДІЯРУ.
Внесені зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків передбачають, що експлуатація ядерної установки енергоблока №3 ЗАЕС здійснюється у станах «зупин для ремонту» та «холодний зупин», а блоків №№ 4-6 - у стані «холодний зупин». Підставою для внесення змін стали заяви Енергоатома та подані разом з ними документи.
«Визначені стани експлуатації енергоблоків №№ 3-6 Запорізької АЕС, відповідно до наданих документів Енергоатома та експертних висновків ДІЯРУ, є оптимальними в умовах окупації Запорізької АЕС російськими військами та втрати водних ресурсів Каховського водосховища – основного джерела водопостачання для систем охолодження ЗАЕС», - інформує ДІЯРУ.
Держатомрегулювання нагадало, що зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків  №1 та №2 ЗАЕС були внесені наказом №501 від 18 серпня 2022 року, а саме: експлуатація енергоблока №1 здійснюється у станах «перевантаження палива» - «холодний зупин», а енергоблока №2 – у стані «холодний зупин».

Як повідомлялося, Державна інспекція ядерного регулювання України 8 червня 2023 року видала розпорядження ДП НАЕК «Енергоатом» про обмеження експлуатації енергоблока №5 Запорізької АЕС станом «холодний зупин». Експлуатація інших енергоблоків ЗАЕС - №№ 1, 2, 3, 4, 6 - також обмежена станом «холодний зупин», відповідно до розпоряджень ДІЯРУ від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року. 

Водночас експерти вважають це недостатнім – вони вже певний час говорили про необхідність призупинення ліцензій на експлуатацію ЗАЕС, як у 2014 році Держатомрегулювання на чолі із Сергієм Божком призупинила дію ліцензії ядерного реактора ІР-100 у Севастопольському університеті ядерної енергії та промисловості.  

АЕС