Час згаяний. Держатомрегулювання стурбована тим, що окупанти заважають «холодному зупину» енергоблока №5 ЗАЕС

28.06.2023
російські окупанти продовжують перешкоджати переведенню енергоблока №5 Запорізької АЕС у стан «холодний зупин», якого вимагає Держатомрегулювання розпорядженням від 8 червня 2023 року. Про це ДІЯРУ повідомило представників МАГАТЕ на щотижневій онлайн-нараді, - інформує ядерний регулятор.
«Перешкоджання відбувається незважаючи на присутність постійної моніторингової місії Агентства на промисловому майданчику ЗАЕС та попри нещодавній візит на станцію Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі», - йдеться у інформаційному повідомленні ДІЯРУ.
В.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков закликав представників МАГАТЕ «переконати персонал ЗАЕС у необхідності відновлення проектного способу передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО), яку було з невідомих обставин було заблоковано кілька тижнів тому за вказівкою москви. Належне функціонування АСКРО, яка має функції раннього оповіщення, є важливим індикатором нормальних умов експлуатації АЕС».
Він також акцентував увагу на тому, що збільшення кількості російських військових на Запорізькій АЕС, наявність військової техніки та озброєння є демонстративним нехтуванням країною-агресором усіх принципів безпеки для запобігання ядерній аварії, які наприкінці травня 2023 року проголосив на засіданні Ради безпеки ООН гендиректор МАГАТЕ.
Тим часом ДНТЦ ЯРБ поінформувало про можливі сценарії розвитку подій на ЗАЕС в разі диверсії з боку російських окупантів, яких існує два: аварія з цілою захисною гермооболонкою реактора та аварія з відкритим контайнментом (або у випадку його відмови/пошкодження).
У першому випадку, згідно з оцінкою радіаційних наслідків аварії «Повне знеструмлення енергоблока» на майданчику ЗАЕС, яку провів ДНТЦ ЯРБ аварія стосуватиметься тільки персоналу ЗАЕС. «Ця аварія є ідентичною до аварії, що пов’язана з втратою бризкальних басейнів (наприклад, внаслідок втрати ставка-охолоджувача). Він є найбільш несприятливим щодо розвитку аварії з втратою охолоджуючої води, що використовується для відведення тепла від ядерного палива в активній зоні реактора та в басейні витримки відпрацьованого ядерного палива», - йдеться у повідомленні.
ДНТЦ ЯРБ зазначив, що під час виконання аналізу враховувалось, що енергоблок знаходиться в стані зупину («гарячого зупину») 9 місяців (найменший час зупину для всіх енергоблоків ЗАЕС) для метеорологічних умов станом на 15:00 16 червня 2023 року.
Результати моделювання для гіпотетичної аварії з важким пошкодженням активної зони при повному знеструмленні одного енергоблока ЗАЕС (при цілому/щільному контайнменті) вказують, що радіаційні наслідки від аварії в основному будуть обмежуватись межами санітарно-захисної зони (2,5 км навколо ЗАЕС). Що означає, що необхідно обмежити перебування людей на відкритому повітрі у межах санітарно-захисної зони.
У разі аварії з відкритим (або пошкодженим) контайнментом радіаційні наслідки аварії матимуть ширшу географію і гірші наслідки. Територія забруднення залежатиме від конкретного сценарію та  метеорологічних умов, - зазначає ДНТЦ ЯРБ. У цьому випадку він радить стежити за офіційними повідомленнями, зокрема ДІЯРУ та самого Державного центру, і нагадує, що проведення йодної профілактики не потребує жоден можливий сценарій аварії на ЗАЕС.

Тим часом незалежна експертка з питань ядерної енергетики та безпеки Ольга Кошарна в інтерв’ю «Главкому» зазначила, що найбільш ймовірно, що окупанти влаштують аварію на Запорізькій АЕС, коли залишатимуть станцію. А на вчорашньому брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі вона нагадала, що у серпні минулого року «командир окупаційного гарнізону Енергодару генерал Васильєв заявив підлеглим, що станція або їхня, а бо на цьому місці буде випалена земля». Водночас Ольга Кошарна звертає увагу, що ризики були б значно менші, якби українська сторона своєчасно – ще торік – розпорядилася про переведення енергоблоку №5 ЗАЕС у «холодний зупин». 

АЕС