Норвегія виділить кошти на ядерну безпеку України

21.06.2023
Уряд Норвегії має намір виділити близько 21,5 мільйонів євро на ядерну безпеку України. Про це повідомило Міністерство зовнішніх справ Норвегії.
"Ініційована росією протизаконна війна становить загрозу безпеці та ядерній безпеці України, - йдеться в заяві норвезького відомства. - Атомна аварія в Україні мала б наслідки не тільки для самої України, а й за її межами".
Трохи менше половини суми – 8,5 млн євро буде спрямовано МАГАТЕ, щоб забезпечити перебування його експертів на українських АЕС. Решта мають бути вкладені в забезпечення безпеки українських АЕС.
Кошти будуть взяті зі спеціального фонду, призначеного для підтримки України з 2023 по 2027 роки. За цей період Норвегія має намір виділити на цивільну і військову підтримку України загалом 75 мільярдів крон.

Нагадаємо, з червня минулого року Норвегія заморозила всі виплати на проєкти із співробітництва в галузі ядерної безпеки на Північному Заході росії. Йдеться про довгострокові проєкти із забезпечення безпеки та вивезення відпрацьованого ядерного палива і РАВ із затонулих та покинутих підводних човнів та інших об'єктів в Баренцевому та Карському морях, а також із покинутої бази підводних човнів у бухті Андрєєва, розташованої приблизно за 40 кілометрів від норвезько-російського кордону. Цікаво, що за останні 27 років Норвегія проспонсорувала понад два мільярди євро на ці цілі. 

АЕС