"Safeguard 2023": чеська армія відпрацьовувала захист АЕС Темелін від збройного нападу – ČEZ

19.06.2023
Фото: ČEZ
Минулого тижня протягом трьох днів двісті солдатів, поліцейських і фахівців ČEZ проводили навчання, на яких відпрацювали захист АЕС Темелін. Навчання завершилися практичним тренуванням, під час якого військові відбили змодельований напад воєнізованого збройного угруповання.
"Невідома група озброєних нападників атакує блокпост солдатів, які охороняють електростанцію "Темелін". Чути постріли та вибухи. Через кілька хвилин солдати ліквідують нападників. Це була одна з практичних інтервенцій під час навчань "Safeguard 2023", - описує тренування прес-служба ČEZ.
"Військові активного резерву відіграють важливу роль у захисті об'єктів, важливих для безпеки держави, у разі запровадження надзвичайних заходів безпеки. Нашим завданням було забезпечити охорону та оборону атомної електростанції. Під час навчань ми відпрацювали з ротою оперативного резерву порядок призову та відправки військовослужбовців, планування охорони та оборони, систему управління у взаємодії з іншими силовими структурами, а також готовність підрозділу оперативного резерву до можливих сценаріїв нападу та інцидентів", - прокоментував навчання полковник Генерального штабу, директор Регіонального військового командування Чеське Будейовіце Іржі Тршо.
АЕС Темелін є одним з найбільш захищених об'єктів в Чехії. Крім поліції, армії та інших силових структур і державних наглядових органів, безпеку атомної електростанції забезпечують, в першу чергу, співробітники ČEZ, а також надійні фізичні бар'єри, ряд високотехнологічних систем виявлення і охоронне агентство, з яким укладено контракт на охорону. А в разі зовнішньої загрози все буде ще жорсткіше. ČEZ вживатиме заходів всередині АЕС, - йдеться у інформповідомленні.
"Пріоритетом буде захист персоналу станції та забезпечення безпеки станції, щоб вона могла витримати напад, не загрожувати навколишнім територіям і виконувати своє призначення – виробляти електроенергію. У найжорсткішому режимі ми б зупинили станцію, і лише кілька десятків людей залишилися б всередині, щоб забезпечити її безпечну роботу. У крайньому випадку, ми б зупинили енергоблоки. Захист прилеглої території та повітряного простору в будь-якій ситуації є обов'язком військових та поліції. Ми надамо їм допомогу і, перш за все, логістичну підтримку", - заявив директор з безпеки ČEZ Даніель Рус.

На додаток до комплексних навчань всіх підрозділів охорони, ČEZ двічі на рік спільно з поліцією проводить навчання з охорони АЕС Темелін, а раз на місяць перевіряє власну реакцію на нестандартні ситуації. Наступні комплексні навчання відбудуться наступного року на АЕС Дуковани. 

АЕС