Михайло Подоляк не виключає, що росія може підірвати Запорізьку АЕС. А російські аналітики думають, що путін підірве їхню атомну станцію

19.06.2023
На сьогодні є ризики того, що російські окупанти можуть підірвати Запорізьку АЕС. Про це в опублікованому 19 червня інтерв'ю "РБК-Україна" заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.
"Безумовно, у росії сьогодні немає військових інструментів впливу на розвиток подій по лінії фронту. У них є тільки терористичні інструменти, такі як підрив ГЕС. І Росія використала цей інструмент, пробуючи довести світові: давайте ви перестанете допомагати Україні, ви змусите Україну визнати наше право їх убивати, історичне право їх мордувати, ви визнаєте, що ми маємо залишатися на частині території України, а ми будемо далі провокувати Україну, будемо далі пробувати її знищити й так далі. Але ви сьогодні маєте це все визнати, інакше ми будемо використовувати тероризм як такий. Але світ розуміє, що Україна буде відмовлятися від таких пропозицій", – зазначив Подоляк.
За його словами, підрив Каховської ГЕС – "це ніщо" порівняно з екологічною катастрофою, яка станеться під час спроби країни-агресора підірвати ЗАЕС.
"І тут ми переходимо до того, які є запобіжники по ЗАЕС. По-перше, визнати, що є ризики, не робити вигляд, що ризиків немає. По-друге, визнати, що це ризики, пов'язані з атомною галуззю. І по-третє, є план, запропонований Україною: зона демілітаризації й обов'язковий вивід важкої техніки росіян чи просто росіян у повному обсязі Персонал виключно український, хочете там поставити моніторингову місію МАГАТЕ – поставте. Але якщо ви це пропонуєте від глобальної спільноти, не від України, а від глобальної спільноти, і якщо росія не хоче це прийняти – тоді один інструмент достатньо жорсткий – санкції на "Росатом", – наголосив Подоляк.
Водночас, ЗМІ публікують інформацію, що путін нібито розглядає варіант провокації техногенної катастрофи на одній з російських АЕС, щоб мобілізувати російське суспільство. Про це пише Telegram-канал "Генерал СВР", який нібито веде колишній генерал Служби зовнішньої розвідки рф.
"Справи на фронті йдуть не кращим чином, впевненості в тому, що український контрнаступ провалиться й всі "нові території" вдасться зберегти, немає ні у військових, ні у президента. Проводити загальну мобілізацію і оголошувати воєнний стан путін вважає зараз небезпечним з точки зору можливого напруження в суспільстві, в цілому втомленого від теми війни", - йдеться у повідомленні.

На думку путіна, катастрофа на АЕС "мобілізує суспільство на боротьбу з наслідками катастрофи і допомогу постраждалим, відверне від фронту, пояснить невдачі у війні та втрати територій підступністю ворога, який скористався тим, що російське керівництво концентрує зусилля на подолання наслідків катастрофи, і віроломно відібрав частину або всі "нові землі". Плюс путін зможе звинуватити весь світ в "ядерному тероризмі". 

АЕС