Ексгендиректор Google Ерік Шмідт побував на Чорнобильській АЕС. В Україні він запускає акселератор для стартапів MilitaryTech

16.06.2023
Зону відчуження та Чорнобильску АЕС днями відвідав американський бізнесмен, власник благодійного фонду Schmidt Family Foundation Ерік Шмідт. Світ його знає як генерального директора Google з 2001 по 2011 рік і голову ради директорів холдингу Alphabet до 2020 року. Менш поширена інформація, що Ерік Шмідт співпрацював з Міністерством оборони США у питаннях інновацій. Він є консультантом уряду США з питань штучного інтелекту зараз. Його фонд спеціалізується у сфері сталого розвитку та відповідального використання природних ресурсів.
У Зону делегація на чолі з паном Шмідтом приїхала з метою ознайомлення з наслідками чорнобильської катастрофи та наслідками окупації зони відчуження військами російської федерації у лютому-березні 2022 року.
Як повідомляє ЧАЕС на офіційному сайті, на промисловому майданчику делегація оглянула  головний корпус ЧАЕС, зокрема, щити управління блоками №1 та 4, центральний щит управління та центральний зал одного з енергоблоків. Одним з пунктів програми було відвідування захисної споруди під адміністративним корпусом ЧАЕС, де протягом окупації станції у заручниках перебували полонені солдати Національної гвардії України. Крім того, члени делегації побували у Чорнобилі та Прип'яті, ЗРЛС «Дуга» та оглянули окопи, які вирили росіяни у «Рудому лісі».
«Окупаційні війська росії залишили за собою безлад і пустку. Їх солдати викрали, пошкодили та знищили обладнання на сотні тисяч гривень. Наразі ЧАЕС намагається максимально відновити доокупаційний стан справ і ми активно шукаємо партнерів, щоб пришвидшити цей процес, – прокоментував візит делегації головний інженер ЧАЕС Олександр Тітарчук. - Під час наради з паном Шмідтом він запевнив нас, що Schmidt Family Foundation радо підтримає Чорнобильську станцію у її відновленні. Ми сподіваємося на подальшу активну співпрацю з цим Фондом та вдячні за таку пропозицію».

За повідомленням Офісу Президента України, 11 вересня Ерік Шмідт зустрічався з міністром оборони України, додає ЧАЕС. Наразі за участі його фонду готується до запуску акселератор під назвою D3, що означає Dare to Defende Democracy. Акселератор цілком фокусується на стартапах навколовійськового призначення. Як повідомляє видання AIN.UA, D3 інвестуватиме в АІ-рішення для розвідки, кібербезпеку і MilitaryTech – дрони, РЕБ, зв’язок, технології навігації і точності боєприпасів. 

Компанії