КЦКБА обходило санкції, аби продавати арматуру «росатому». Канадійський бенефіціар компанії є російським бізнесменом

14.06.2023
Служба безпеки України повідомила про викриття масштабної схеми обходу антиросійських санкцій, яку організувало Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування – монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій.
До лютого 2022 року КЦКБА експортувало свою продукцію до росії через власного дилера у москві. Основним замовником була російська державна корпорація «росатом», яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 АЕС в інших країнах світу, зазначає СБУ.
За її інформацією, КЦКБА продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію рф і введення санкцій проти «росатому».
Санкційні обмеження обходили через фіктивних замовників за кордоном. А вже при виїзді з України товар «переоформлювали» на фактичних отримувачів – підконтрольні «росатому» компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав «за новим маршрутом», - пояснює СБУ.
Служба безпеки додає, що сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники «росатому» здійснювали у режимі онлайн.
За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення було здійснено 16 експортних операцій на користь рф на суму близько 42 млн гривень.
На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Суд обрав їм міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.
Під час обшуків у фігурантів вилучено документи, комп’ютерну техніку і засоби зв’язку з доказами незаконної діяльності.
Триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути до відповідальності інших учасників оборудки, зазначила СБУ.
Кінцевими бенефіціарними власниками КЦКБА є громадянин Канади Ярослав Живов та громадяни України Дмитро Васильченко і Анастасія Коваль. Дмитру Васильченку також належать ТОВки «Енергокомплекс» і Торговий дім «Тулаелектропривод», а Анастасії Коваль 60% «Арматом».  Як пише сайт «Наші гроші», Ярослав Живов – це засновник російської мережі магазинів взуття «Монарх». Раніше його брат Вадим Живов керував АТ «Атомредметзолото» російської державної корпорації «Росатом». Згодом - у 2011 році - очолив придбану росіянами  Uranium One. Зятем Вадима Живова є Ігор Володимирович Школьнік – казахський бізнесмен та син екс-міністра енергетики Казахстану Володимира Сергійовича Школьніка, який свого часу посадив очільника Казатомпрому Мухтара Джакішева, який намагався перетворити казахську державну компанію на конкурента росії.
Тож не виключено, що буде прийнято рішення про націоналізацію підприємства, яке є критично важливим для атомної галузі України.

У 2022 році виручка КЦКБА склала близько 86 млн грн, що майже вдвічі менше за 2021 рік. На державних тендерах торік КЦКБА заробило 10,8 млн грн – продукція для НАЕК «Енергоатом».   

Компанії