Окупанти не дають вивести енергоблок №5 ЗАЕС у холодний зупин. Що має зробити Україна

13.06.2023
Фото: НАЕК
МАГАТЕ повідомило, що попри розпорядження Держатомрегулюванння переведення 5-го енергоблока ЗАЕС у режим «холодний зупин» наразі не відбудеться. Про це йдеться у інформаційному повідомленні Агентства від 11 червня.
«Енергоблок № 5 – залишається у режимі гарячої зупинки для виробництва пари для підтримки процесів, які сприяють безпеці на майданчику. АЕС розглядає можливість встановлення незалежного парового котла, який дозволить також перевести блок 5 у холодну зупинку, задовольнивши потребу в постачанні пари на майданчику», - зазначило МАГАТЕ.
Ані Держатомрегулювання, ані НАЕК «Енергоатом» не опублікували коментарів з цього приводу.
Водночас експерти стверджують, що вироблення пари по завершенню опалювального сезону не потрібно, та й загалом пара на процеси, які сприяють безпеці не впливає. Натомість не виведений у холодний зупин енергоблок створює додаткові ризики ядерній безпеці, і це мало б бути очевидним для МАГАТЕ, якби воно «бачило» все, що відбувається на ЗАЕС, включно із замінуванням та наявністю на станції вибухівки та важкої військової техніки.
З цього приводу незалежна експертка з питань ядерної галузі та ядерної безпеки Ольга Кошарна зазначає, що у зв’язку з невиконанням керівництвом ЗАЕС розпорядження щодо переведення енергоблока № 5 в холодний зупин відповідно до ст.16 закону України «Про дозвільну діяльність в сфері використання ядерної енергії» наступним кроком має бути припинення ліцензії на експлуатацію енергоблока № 5 ЗАЕС. Оскільки згідно з частиною 7 ст.16 цього закону: «У разі прийняття органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки рішення про зупинення дії чи анулювання ліцензії ліцензіат зобов’язаний негайно припинити провадження раніше дозволеної діяльності, повідомити про це зазначеному органу і вжити заходів для збереження умов, необхідних для забезпечення безпеки праці, здоров’я персоналу, охорони навколишнього природного середовища, а в разі прийняття рішення про анулювання ліцензії – протягом 10 днів з дня його надходження надіслати оригінал ліцензії органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, який її видав».
Ольга Кошарна нагадує, що відповідно до наказу путіна від 5 жовтня українські ліцензії на експлуатацію ЗАЕС дійсні до 1 січня 2028 року. І Росенергоатом публічно говорить, що ЗАЕС працює за українськими ліцензіями, а російська експлуатуюча організація лише надає консультації. «Тому тво голови ДІЯРУ О.Коріков має негайно, саме сьогодні, прийняти рішення про зупинення дії ліцензії на експлуатацію енергоблока ЗАЕС та повідомити підстави для цього рішення МАГАТЕ, західноєвропейським регуляторам, Комісії ядерного регулювання США тощо. Це буде завершуючий регулятивний крок України відповідно до національного законодавства з ЯРБ. Після чого відповідальність за безпеку несе росія», - наголошує пані Кошарна.
Стосовно позиції МАГАТЕ у інтерв'ю телеканалу Freedom Ольга Кошарна зазначила, що жодного впливу на прийняття рішень російськими окупантами на ЗАЕС Агентство не немає. Адже з 1 березня МАГАТЕ не може отримати доступ до відкритого розподільчого пристрою на ЗаТЕС, і досі не отримала. Вона додала, що місія МАГАТЕ не може вільно спілкуватися із українським персоналом – тільки через перекладача з ФСБ, не може вільно переміщатися по майданчику ЗАЕС, тільки за дозволом окупантів. Вона додала, що перебування членів місії на ЗАЕС наразі загрожує їхнім життям. Адже після підриву Каховської греблі російські окупанти можуть піти на що завгодно. Зокрема, взяти у заручники місію МАГАТЕ, використовуючи їх, наприклад, як живий щит.

АЕС