Атлантична декларація: США та Британія об'єднуються у ядерній сфері для протидії росії

12.06.2023
Минулого тижня президент США Джозеф Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час дводенних дискусій у Вашингтоні з президентом, членами Конгресу і лідерами бізнесу представили нову двосторонню угоду, яка отримала назву Атлантична декларація про економічне партнерство між США і Великою Британією у ХХІ столітті.
"У ній викладено, як ми можемо посилити нашу співпрацю для прискорення переходу на чисту енергію, який повинен відбутися і вже відбувається, очолити розвиток нових технологій, які визначатимуть наше майбутнє, і захистити технології, що мають вирішальне значення для нашої національної безпеки", - сказав президент Байден на заході 8 червня.
Хоча ця декларація не є повною угодою про вільну торгівлю, прем'єр-міністр Сунак охарактеризував її як "нове економічне партнерство для нової епохи, такого роду, яке ніколи не було узгоджено раніше".
Згідно з декларацією, першими "конкретними і скоординованими діями", які мають бути здійснені, є, зокрема, забезпечення американсько-британського лідерства в критично важливих і нових технологіях, просування дедалі тіснішої співпраці у сфері економічної безпеки та захисту технологій і ланцюгів поставок, а також розбудова економіки чистої енергії майбутнього.
Декларація закликає до цивільного ядерного партнерства, яке буде контролюватися вищими посадовими особами США і Великої Британії. Крім того, американо-британська Спільна група з енергетичної безпеки і доступності (JAG), створена в грудні минулого року, буде мобілізована "для визначення короткострокових пріоритетів спільних дій, спрямованих на заохочення створення нової інфраструктури і можливостей повного паливного циклу до 2030 року на обох континентах, а також на суттєву мінімізацію залежності від російського палива, поставок і послуг".
У декларації також зазначено: "Наша спільна діяльність і лідерство підтримуватимуть і сприятимуть безпечному, надійному і сталому міжнародному розгортанню передових мирних ядерних технологій, включаючи малі модульні реактори, відповідно до найвищих стандартів нерозповсюдження і з урахуванням обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градуса за Цельсієм. Ці пріоритети ляжуть в основу діяльності Спільного постійного комітету з питань співробітництва в галузі ядерної енергетики, який покликаний забезпечити виконання спільних зобов'язань до кінця року і служити постійним двостороннім форумом для просування спільних політичних цілей в рамках існуючих механізмів взаємодії, включаючи короткострокові заходи, визначені в рамках СДГ, а також сприяти обміну інформацією про нові технічні і політичні розробки в галузі ядерної енергетики, що розвиваються".
Крім того декларація закликає до спільного вивчення "можливостей співпраці в галузі космічної ядерної енергетики і рушійних сил згідно з відповідним внутрішнім законодавством і відповідно до міжнародних зобов'язань і зобов'язань".
Минулого тижня Інститут ядерної енергії США та Британська асоціація ядерної промисловості опублікували заяву, в якій привітали декларацію. "Наші галузі мають довгу історію співпраці та взаємодії, і останнім часом США та Велика Британія тісно співпрацюють над тим, щоб гарантувати, що встановлені рамки дозволять розвивати безпечну, надійну та екологічно чисту ядерну енергетику, яка необхідна обом нашим країнам у майбутньому", - прокоментували представники асоціацій.

"Спираючись на роботу, виконану урядами та промисловістю на саміті G7 на початку цього року, ми особливо вітаємо зосередження на співпраці для забезпечення виробництва та постачання цивільного ядерного палива на обох наших континентах, щоб зменшити залежність від росії". 

Уран і паливо