Розпочав діяльність українсько-чесько-польський Центр енергетичної стабільності Synergoatom

08.06.2023
Розпочав роботу Центр енергетичної стабільності (CESTA) «SYNERGOATOM». Центр був створений за ініціативи Європейської асоціації енергетичної безпеки (EAES), яка об’єднує міжнародні науково-технічні, індустріально-промислові та суспільно-політичні зусилля для забезпечення безпечної та стійкої роботи європейської енергосистеми у мирний час, а також в умовах критичної дестабілізації.

Першими організаціями, що представляють Україну, Чехію та Польщу, як трьох стратегічних партнерів у Центральній та Східній Європі, які вирішили стати засновниками CESTA Synergoatom, стали:

  • Інститут проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України (ІПБАЕС);
  • Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ);
  • Громадська спілка "Сумський машинобудівний кластер енергетичного обладнання" (СМБКЕО);
  • Спілка ветеранів атомної енергетики та промисловості України;
  • ТОВ "Синергоатом Україна" (входить у чеську групу Bresson Power; як основний вид діяльності задекларовано виробництво залізничних локомотивів і рухомого складу);
  • Європейська асоціація з енергетичної безпеки (EAES);
  • Czechatom;
  • Ekopark (Польща);
  • Спілка ветеранів атомної промисловості Чеської Республіки.
Фонд CESTA Synergoatom утворений за рахунок добровільних відрахувань з дохідної частини учасників індивідуальних договірних відносин, що виникли між ними в рамках спільної діяльності на платформі CESTA Synergoatom, а також обов'язкових (за відсутності законодавчих обмежень) відрахувань зі спонсорських, благодійних або дотаційних коштів від фізичних осіб, комерційних, державних, громадських, міжурядових підприємств та організацій, що перебувають у розпорядженні учасників, та використовуються ними в рамках окремих договірних відносин на базі платформи CESTA Synergoatom.
Кошти Фонду призначені на:
  • підтримку стартапів та розвиток науково-технічного прогресу в галузі експериментальної фізики та енергетики
  • спеціалізовану підготовку фахівців для енергетичної галузі та забезпечення професійного працевлаштування;
  • підтримку освітніх науково-технічних програм для дітей та молоді;
  • підтримку програм соціально-економічного розвитку України в процесі післявоєнної відбудови тощо.

Як повідомляє Інститут з проблем безпеки АЕС НАНУ, який увійшов до Центру, мета – створення фундаменту для науково-технічного та промислового союзу, покликаного забезпечити енергетичну та технологічну безпеку на східних рубежах Європи. До найближчих планів CESTA Synergoatom входить реалізація довгострокових наукомістких проєктів та інноваційних технологічних розробок у галузі ядерної енергетики. Початок роботи Центру відкриває шлях до співпраці з партнерськими науково-технічними організаціями інших союзників України, зокрема залучаючи міжнародні інвестиції в розвиток ядерної енергетики на базі технологічних інновацій, що використовують чисту та невичерпну енергію природи.

Європейська асоціація енергетичної безпеки (EAES) є незалежною та неполітичною юридичною особою. Її ціллю є об'єднання зусиль приватних та/або державних структур, пов'язаних з невуглецевими джерелами енергії та технологіями нового покоління, для забезпечення безпеки регулярного енергопостачання та організації стійкої роботи світової енергетичної системи в дестабілізаційні періоди.
EAES зацікавлена у співпраці з суб'єктами, які мають можливість впливати на міжнародні процеси, пов'язані з законодавчим регулюванням, ліцензуванням, адаптацією та застосуванням технологій нового покоління в ядерній галузі.
Статутна діяльність EAES передбачає об'єднання окремих експертів та академічних установ з метою реалізації довгострокових проектів в галузі енергетики; вивчення та оцінка різних видів ресурсів, у тому числі ядерних, та їхнього палива для енергетичної безпеки; оцінку впливу на навколишнє середовище експлуатації енергоресурсів, у тому числі ядерних, та інших систем як основи промисловості; здійснення інспекційних заходів щодо установок, матеріалів, що використовуються, досліджень і розробок; підтримка відображення наукових знань та висновків асоціації у відповідних установах; розробка експертних звітів, оцінок, рекомендацій щодо використання окремих джерел енергії, в тому числі ядерної.

Партнерами EAES є чеська Bresson Group, польська Witkowitz, Synergoatom, Czechatom, скандинавська AFRY та УНТЦ. 

Компанії