Австрія виділила 1 млн євро МАГАТЕ на місії в Україні

07.06.2023

 Уряд Австрії повідомив про надання одного мільйона євро Міжнародному агентству з атомної енергії на підтримку діяльності з ядерної безпеки в Україні.

"Від початку жорстокої агресивної війни росії проти України безпека Запорізької атомної електростанції – найбільшого ядерного об'єкту в Європі – викликає серйозне занепокоєння. Безрозсудні дії росії поблизу електростанції, які суперечать міжнародному праву, ставлять під загрозу ядерну безпеку і, таким чином, становлять реальну загрозу для Європи", - йдеться у заяві МЗС Австрії.
Як штаб-квартира МАГАТЕ, Австрія підтримає важливу роботу в Україні внеском у розмірі 1 млн євро, половину з яких профінансує Міністерство закордонних справ, а половину – Міністерство захисту клімату, - заявив міністр закордонних справ Александер Шалленберг.
За його словами, російська рулетка з безпекою українських атомних електростанцій має нарешті закінчитися. "Австрія завжди очолювала міжнародні зусилля з ядерної безпеки. Незалежна і неупереджена робота МАГАТЕ на місцях і його присутність на атомних електростанціях є одночасно системою раннього попередження і страхуванням життя. Напад на Каховську греблю та можливий вплив на постачання охолоджувальної води на Запорізьку атомну електростанцію переконливо доводять важливість цієї місії", - наголосив міністр.
Він також зазначив, що Австрія підтримує принципи, нещодавно сформульовані Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі щодо ядерної безпеки на українських атомних електростанціях, включаючи заборону нападів або зберігання зброї, а також захист зовнішнього енергопостачання.
"Атомні електростанції в зоні бойових дій завжди становлять особливу небезпеку. Для того, щоб забезпечити безпечну експлуатацію та необхідний моніторинг, потрібна робота МАГАТЕ. Це саме те, що ми хочемо підтримати. Своїм внеском у Місію з підтримки та сприяння ми беремо на себе відповідальність за забезпечення належного виконання цього складного завдання", - додав міністр захисту клімату Леонор Гевесслер.
Австрійський внесок у ядерну безпеку в Україні, серед іншого, підтримує розгортання та роботу команди МАГАТЕ, яка перебуває на ротаційній основі на всіх українських ядерних об'єктах.

АЕС