Підрив греблі Каховської ГЕС: Ґроссі вважає ситуації на ЗАЕС контрольованою. Кошарна нагадує, що 5-й реактор треба виводити у холодний зупин

06.06.2023
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі виступив перед Радою керуючих МАГАТЕ з приводу підриву греблі на Каховській ГЕС.
Наводимо його виступ.
"Сьогодні Новокаховська гребля була серйозно пошкоджена, що призвело до значного зниження рівня водосховища, яке використовується для подачі охолоджуючої води на ЗАЕС.
Вода необхідна для основної системи охолоджувальної води, яка забезпечує охолодження (серед іншого) наступних об'єктів:
  • відведення залишкового тепла від реакторів (відпрацьованого або частково відпрацьованого палива)
  • відведення залишкового тепла з басейнів витримки відпрацьованого ядерного палива; та
  • охолодження аварійних дизель-генераторів (коли вони працюють).
Відсутність охолоджуючої води в основних системах охолодження протягом тривалого періоду часу призведе до розплавлення палива і виходу з ладу аварійних дизель-генераторів.
Однак, за нашою поточною оцінкою, безпосереднього ризику для безпеки станції немає.
Персонал МАГАТЕ, який перебуває на місці, був поінформований про те, що пошкодження дамби Новокаховської ГЕС наразі призводить до зменшення висоти водосховища приблизно на 5 см/год. Команда продовжує відстежувати цю швидкість та всі інші питання на майданчику.
Основна лінія охолоджувальної води подається з водосховища і перекачується каналами біля теплової електростанції на майданчик. За підрахунками, води цим маршрутом має вистачити на кілька днів.
О 8 ранку вода у водосховищі була на позначці 16,4 м. Якщо вона опуститься нижче 12,7 м, то її більше не можна буде викачувати.
В ISAMZ повідомили, що ЗАЕС докладає всіх зусиль, щоб закачати якомога більше води в канали охолодження і пов'язані з ними системи. Крім того, на ЗАЕС зупиняються другорядні споживачі води, щоб зменшити її споживання.
Керівництво ЗАЕС обговорює подальші заходи, які необхідно вжити.
Існує низка альтернативних джерел води.
Основним з них є великий ставок-охолоджувач поруч з майданчиком, який за проектом утримується на висоті, що перевищує висоту водосховища. Оскільки реактори були зупинені протягом багатьох місяців, передбачається, що цього ставка буде достатньо для забезпечення водою для охолодження протягом декількох місяців. Агентство підтвердить це найближчим часом.
Тому життєво важливо, щоб цей ставок-охолоджувач залишався неушкодженим. Не можна робити нічого, що могло б підірвати його цілісність.
Я закликаю всі сторони забезпечити, щоб нічого не було зроблено, щоб підірвати її.
Моя поїздка на ЗАЕС наступного тижня була запланована, і зараз вона необхідна. Я поїду.
Я буду інформувати Раду про розвиток подій".
Слід зауважити, що майже така сама у глобальному сенсі і позиція української сторони, як офіційних джерел, так і незалежних фахових (!) експертів.
Так, наводимо коментар незалежного експерта з ядерної галузі Ольги Кошарної для видання Mind.ua (скорочено):
"Підрив греблі Каховської ГЕС, звісно, може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС. Але наразі ситуація контрольована. Зрозуміло, що Україна давно передбачала цю можливість. Так, ГУР неодноразово попереджав, що росіяни готують провокації на ЗАЕС, у тому числі кілька тижнів тому, перед засіданням Ради Безпеки ООН, де керівник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі представив свій черговий план дій для убезпечення ЗАЕС, який він сам виконує вибірково – не інформує, зокрема, про наявність військової техніки, боєприпасів, вибухівки на ЗАЕС, а також про її замінування російськими окупантами.
Експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна наголошує, що підрив греблі є черговим порушенням статті 56 протоколу 1 до Женевських конвенцій, в якій йдеться про неможливість ведення воєнних дій поряд з АЕС та підривів гребель ГЕС тощо.  Дії російських окупантів – країни, що позиціонує себе як ядерна держава, мають призвести до посилання міжнародних санкцій проти країни, особливо її ядерного сектора. Як може країна, яка ставить під загрозу ядерну безпеку на АЕС іншої держави, ведучи там бойові дії, та свідомо створюючи ядерні ризики, будувати ядерні потужності у центрі Європи?
Експертка пригадує, що коли у лютому 2023 року рівень Каховського водосховища знизився до 13,7 метрів у зв'язку з тим що російські окупанти пропускали воду до північно-кримського каналу, експерти оцінили ризики для ЗАЕС.
Зараз, говорить Кошарна, ставок охолоджувач має рівень 16,6 метрів, є басейни поряд зі ставком, є ставок-охолоджувач Запорізької ТЕС; з вересня 2022 року енергоблоки ЗАЕС знаходяться у стані холодний зупин, окрім енергоблока №5 (він не працює, але реактор у гарячому стані, і його треба терміново розхолоджувати, але на це потрібний дозвіл ДІЯРУ), тож станція потребує меншого обсягу води для охолодження, ніж коли енергоблоки працюють на потужності.
Після аварії на АЕС Фукусіма Україна розробила аварійні керівництва і на випадок неможливості наповнення ставків-охолоджувачів, якими наразі керується український персонал ЗАЕС. Але проблема в тому, що берег Енергодара та периметр ЗАЕС замінований російськими військами. Ольга Кошарна сподівається, що в них "вистачило мізків аби скласти мапи мін".

Крім того, як відомо, на український персонал Запорізької АЕС відбувається потужний тиск з боку окупантів. Про який у тому числі повідомляло і МАГАТЕ, і зараз місія його місії на ЗАЕС убезпечити український персонал атомної електростанції від тиску російських орків. 

АЕС