У Славутичі відбувся міжнародний семінар «Цифрові двійники у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики»

05.06.2023
Фото: NRC
Наприкінці минулого тижня відбувся міжнародний семінар «Цифрові двійники у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики. Від створення АЕС до експлуатації та виведення з експлуатації». Головним організатором семінару стало Агентство регіонального розвитку міста Славутич, де і відбувся захід. Як повідомила Чорнобильська АЕС, фахівці якої взяли активну участь у семінарі, серед співорганізаторів — Енергоатом, Чорнобильська АЕС, Державне агентство України з управління зоною відчуження, Інституту проблем безпеки АЕС та інші. З боку західних партнерів виступили Університет Бристоля (Велика Британія), Університет Берклі (США) та Plejades GmbH (Німеччина).
Цифровий двійник (Digital Twin) — це комплексна цифрова модель середовища або системи, яка використовує реальні дані для створення симуляцій і прогнозування без впливу на реальний аналог. Вона дозволяє перевіряти гіпотези, тестувати продукти, а також — допомагає виявити вузькі місця та/або проблеми в процесі або фізичному об’єкті до того, як вони виникнуть.
У програмах цифрових двійників використовуються інструменти штучного інтелекту, моделювання та аналітики даних, Інтернету речей (IoT), доповненої, віртуальної та штучної реальності.
ЧАЕС, яка не перший рік використовує цифрові двійники у своїй роботі, представила доповідь експертів відділу стратегічного планування станції «Інформаційна модель Чорнобильської АЕС у поєднанні з інформаційною системою підтримки зняття з експлуатації».
«На ЧАЕС розроблено детальні 3D-моделі більшості об'єктів і ми використовуємо їх для планування робіт, симуляцій та навіть для обчислення найбезпечніших марштурів персоналу з точки зору радіаційної безпеки. Без цих технологій багато процесів потребували б набагато більших часових і фінансових витрат, тож ми сподіваємося дедалі більше розвивати їх використання у нашій роботі», — зазначив начальник відділу стратегічного планування ЧАЕС Дмитро Стельмах.
Загалом цифрові двійники давно застосовуються у діяльності АЕС, у тому числі у навчальних процесах. За їхньою допомогою обраховується зменшення ризиків та скорочення ремонтів. А торік американський регулятор NRC завершив перспективний дослідницький проєкт, спрямований на оцінку регуляторної життєздатності цифрових двійників для АЕС. Цей проект виконувався під керівництвом Національної лабораторії Айдахо (INL) у співпраці з Національною лабораторією Оук Рідж (ORNL). За цілі ставилося:
  • зрозуміти поточний стан технології ЦД і потенційні можливості її застосування в ядерній промисловості;
  • визначити і оцінити технічні питання, які можуть бути вирішені за допомогою регуляторних вказівок;
  • визначити та дослідити потенційні регуляторні методології, інфраструктури та настанови для ЦД в ядерних застосуваннях.

Хоча проєкт завершився, NRC продовжує дослідницьку діяльність в галузі цифрових двійників, таку як застосування сучасних датчиків для моніторингу продуктивності системи та інтеграція гарантій і безпеки. Персонал NRC також розглядає можливість проведення майбутніх досліджень в галузі оцінки стандартів і цифрових комунікаційних технологій. 

Компанії