СВРК-М2 для енергоблока №3 РАЕС успішно пройшла випробування. Вона містить розрахунковий комплекс на базі національного коду ImCore – СНВО «Імпульс»

29.05.2023

 Приймально-здавальні випробування системи внутрішньореакторного контролю СВРК-М2 для енергоблока № 3 Рівненської АЕС було проведено у квітні на майданчику ПрАТ «СНВО «Імпульс».

Це перша СВРК виробництва «Імпульс», до складу якої включено національний розрахунковий комплекс нейтронно-фізичних та теплогідравлічних параметрів активної зони та реакторної установки ImCore.
Підприємство повідомило, що результати випробувань підтвердили реалізацію та працездатність функцій системи у повному обсязі, у тому числі функції «Прогнозування стану активної зони». За результатами роботи приймальна комісія, у складі представників РАЕС, ДІЯРУ та СНВО «Імпульс», резюмувала, що СВРК-М2 повністю відповідає вимогам ТЗ, нормам, правилам та стандартам з ядерної та радіаційної безпеки та готове до поставки на РАЕС.
СНВО «Імпульс» зазначив, що СВРК-М2 інтегрує досвід та всі нормативні вимоги до СВРК з урахуванням маневрування та прогнозування, а саме:
  • можливість контролю змішаних завантажень з паливом будь-яких постачальників та ТВС з різною висотою паливного стовпа;
  • профіль палива і в аксіальному, і в радіальному плані;
  • можливість прямого контролю лінійного енерговиділення на повільному рівні;
  • електронний альбом нейтронно-фізичних показників з урахуванням предиктивних функцій системи;
  • інформаційну підтримку оператора у режимах маневрування потужністю.
На відміну від СВРК зарубіжних виробників, СВРК-М2 є вітчизняним продуктом від єдиного виробника всіх компонентів. Для розробки СВРК-М2 застосовані передові обчислювальні платформи, інструменти та методи вирішення фізико-математичних завдань для розрахунку і відновлення поля енерговиділення в активній зоні реактора.
Використання нового українського моніторингового детерміністичного коду СВРК ImCore дає можливість підвищити точність інформаційного забезпечення, і як наслідок, підвищити точність всього розрахунку ядерного реактора в СВРК.
Підприємство також повідомило, що у травні – липні 2023 року паралельно реалізуються два проекти впровадження СВРК-М2 з національним розрахунковим комплексом «ImCore»: на енергоблоці №3 Рівненської АЕС та на енергоблоці №3 Південноукраїнської АЕС.
Над впровадженням національного розрахункового комплексу ImCore для підсистеми фізичних розрахунків СНВО «Імпульс» працював понад 5 років. 

Компанії