Перший мікрореактор MARVEL готовий до випробувань – Міністерство енергетики США

26.05.2023
Фото: Idaho National Laboratory
Електричний прототип одного з перших в США мікрореакторів був успішно встановлений на заводі в Пенсильванії і готується до випробувань.
Як повідомив цього тижня офіс з питань ядерної енергетики Міністерства енергетики США, неядерний прототип заввишки 12 футів і вагою 2 000 фунтів є повномасштабною копією мікрореактора MARVEL, розробленого DoE.
Установка була виконана компанією Creative Engineers, Inc. (CEI) і знаменує собою останній крок вперед у революційному проекті MARVEL.
MARVEL стане першим новим випробувальним реактором в Національній лабораторії Айдахо (INL) за більш ніж чотири десятиліття і обіцяє просунути дослідження і розробку конструкцій мікрореакторів.
Повномасштабний прототип з електричним нагріванням з метою випробування апарату первинного теплоносія, або PCAT, INL побудувала минулого року. 
Нещодавно він був завантажений на вантажівку і перевезений з на завод CEI в Нью-Фрідом, штат Пенсильванія. 
CEI встановив PCAT у двоповерховий каркас, де він буде завантажений натрієво-калієвими і свинцево-вісмутовими теплоносіями.
Під час випробувань, замість поділу, реактор PCAT живитиметься електроенергією, де збиратимуться дані про температуру системи і потік теплоносія. Ця інформація забезпечить точність інструментів моделювання MARVEL. 
"Перевірка наших фізичних моделей має вирішальне значення для забезпечення ядерної якості будь-якого нового проекту з розробки реактора", - зазначив головний конструктор і керівник проекту MARVEL Ясір Арафат. - PCAT генеруватиме ці перші у своєму роді дані для перевірки наших інструментів теплогідравлічного моделювання і кількісної оцінки невизначеності для рідинних металевих теплових реакторів, таких як MARVEL". 
Довідково: MARVEL – це мікрореактор з натрієво-калієвим охолодженням, який генеруватиме 100 кіловат енергії. Очікується, що технологія мікрореактора почне працювати на випробувальному майданчику перехідних реакторів INL до кінця 2024 року. Вона також буде підключена до першої ядерної мікромережі лабораторії. 
MARVEL буде використовуватися для розробки процесів регуляторного схвалення, тестування застосувань мікрореактора, оцінки систем дистанційного моніторингу і розробки технологій автономного управління. 

Він також досліджуватиме і тестуватиме можливості мікрореакторів для різних електричних і неелектричних застосувань, таких як зберігання тепла, очищення води і централізоване теплопостачання. 

АЕС