ČEZ закупить нові генератори для АЕС Темелін і збільшить її потужність

25.05.2023
Фото: ČEZ

 Компанія ČEZ оголосила один з найбільших "ядерних" тендерів за останні двадцять років - на заміну генераторів у період з 2028 по 2030 рік. Як повідомляє ČEZ, нинішні генератори експлуатуються з моменту запуску станції у 2000 році, і на сьогодні вони виробили понад 293 ТВт-год електроенергії без викидів, що еквівалентно майже п'ятирічному споживанню всієї Чеської Республіки.

В рамках тендеру буде закуплено два генератори з терміном служби сорок років, один запасний ротор, аксесуари, монтаж і подальше обслуговування. Це основна специфікація, опублікована ČEZ у Віснику державних закупівель. Тендерна процедура проводиться відповідно до Закону про державні закупівлі. Компанії можуть подавати заявки до 9 червня.
Основним кваліфікаційним критерієм є підтверджений досвід у виробництві, постачанні та обслуговуванні генератора, який виробляє електроенергію зі швидкістю 3 000 об/хв. Модернізація генераторів є одним з ключових проектів, який допоможе забезпечити довгострокову експлуатацію електростанції Темелін. Заявки приймаються до 9 червня.
"У рамках тендеру ми оцінимо кваліфікацію учасників, а потім запросимо їх подати свої пропозиції. Ми хотіли б отримати результати тендеру наступної весни. Власне заміну обладнання ми проведемо наприкінці цього десятиліття", - зазначив Богдан Зронек, член Ради директорів ČEZ і директор дивізіону "Атомна енергетика".
Компанія ČEZ очікує, що нові генератори збільшать максимальну потужність енергоблоків з 1125 МВт-год до 1150 МВт-год.
Працюючі на АЕС Темелін генератори є найбільшими генераторами в Чеській Республіці, вони були виготовлені в Пльзені.

АЕС