КІЕП допомагає естонцям зробити «зелену галявину» з радянського центру для тренування персоналу атомних підводних човнів

22.05.2023
Київський науково-дослідний та проєктно-конструкторський інститут «Енергопроєкт» спільно з литовською компанією UAB EKSORTUS з липня 2022 року працює над остаточним демонтажем реакторних відділень Естонського військово-морського навчального центру в Палдіскі, що використовувався Радянським союзом для тренування персоналу атомних підводних човнів.
Як повідомив КІЕП на своїй сторінці у Facebook, державна компанія AS A.L.A.R.A. під управлінням Міністерства економіки та комунікацій Естонії є замовником усіх робіт, а UAB EKSORTUS є основним підрядником AS A.L.A.R.A. за контрактом «Розробка концептуального проєкту та виконання аналізу безпеки подальшого виводу з експлуатації учбових реакторних установок в м. Палдіскі, Естонія».
Зняття з експлуатації центру базується на двох стратегічних документах в частині поводження з радіоактивними відходами: Національному плані розвитку радіаційної безпеки і Національному плані дій щодо поводження з радіоактивними відходами.
В рамках реалізації Національного плану дій щодо поводження з радіоактивними відходами на АТ КІЕП, зокрема, покладені наступні роботи з остаточного демонтажу реакторних відділень:
• обґрунтування обраної стратегії досягнення кінцевої мети виведення з експлуатації будівлі з реакторними відсіками;
• вибір найбільш оптимальної тактики демонтажу реакторних відсіків та будівлі, у якій вони знаходяться;
• підготовка плану демонтажу реакторних відсіків з визначенням необхідної інфраструктури;
• розробка «Звіту з оцінки безпеки» з вибором оптимального варіанту демонтажу реакторних відсіків, включаючи як нормальне виконання робіт так і можливі зовнішні та внутрішні впливи та аварійні ситуації;
• розроблення «Декларації безпеки» (Safety Case) з відповідними обґрунтуваннями.
Військово-морський навчальний центр містив два діючих атомних підводних човна, включаючи реакторні установки, які призначалися для підготовки моряків-підводників в умовах максимально наближених до реальних на підводних човнах.
Рішення щодо його закриття було прийнято урядом Естонії відразу після розпаду союзу в 1991 році. До 1995 року було виконано низку заходів щодо забезпечення довготривалої безпеки реакторних відсіків. У 1999-2001 роках в рамках європейського проекту була прийнята концепція виведення з експлуатації учбового центру, яка передбачала витримку реакторних відсіків, які сховані у саркофагах, приблизно 50 років, потім їх повний демонтаж та очищення майданчику до «зеленої» галявини.

У рамках проєкту зняття Центру з експлуатації передбачено також будівництво Сховища радіоактивних відходів, загальна вартість якого становить 8,559 млн євро, 85% з яких фінансує ЄС. Сховище має бути здано у поточному році, воно зберігатиме 170 тонн радіоактивно забруднених металевих відходів. 

Компанії