Велика Британія запровадила нові санкції проти росії. У перелік увійшли 8 пов'язаних з Росатомом компаній та Олег Романенко

19.05.2023
Велика Британія запровадила санкції проти 86 фізичних та юридичних осіб, заморозивши активи тих, хто має відношення до ключових потоків доходів. Про це йдеться у сьогоднішній заяві для преси британського уряду. "86 санкцій стосуються осіб та організацій, пов'язаних з енергетичним, металургійним, оборонним, транспортним та фінансовим секторами росії, що посилює тиск на залишки доходів путіна та його спроби використовувати ці сектори для підтримки військової машини", - інформує уряд Великої Британії.
Під санкції потрапили і компанії, пов'язані з підтримкою Росатомом воєнних дій путіна. "Велика Британія вживає нових заходів проти російського енергетичного сектору, спираючись на заборону імпорту російського вугілля, нафти та скрапленого природного газу, запровадивши санкції проти 9 організацій, пов'язаних з російською державною ядерною енергетичною компанією "Росатом", яка пов'язана з військовими діями путіна", - зазначається у повідомленні для ЗМІ.
До таких компаній належать "ЮМАТЕКС", який виробляє для "Росатому" композитні матеріали на основі вуглецевого волокна, що можуть бути використані у військових цілях, і  Троїцький інститут інноваційних і термоядерних досліджень "ТРІНІТІ", чиї дослідження і розробки в галузі лазерної фізики безпосередньо фінансуються за рахунок державного оборонного замовлення російської федерації. Лазери ТРІНІТІ були встановлені на танкових шасі з метою засліплення оптики літаків і виведення з ладу високоточної зброї.
До санкційного списку потрапив Олег Романенко, призначений росією керівником Запорізької атомної електростанції, який перебував у змові з російським урядом. А також сама експлуатуюча організація ЗАЕС, створена рф.
Крім того санкції введені проти наступних компаній, пов'язаних із "Росатомом":
  • донька "Росатома" ТОВ "Ренера", яка називає себе галузевим інтегратором у галузі систем накопичення електроенергії (виробляє системи накопичення енергії на літій іонних акумуляторах та катодних матеріалах);
  • АТ "Державний науковий центр "Науково-дослідний інститут атомних реакторів" – під українськими санкціями з лютого ц.р., як підприємство оборонно-промислового комплексу рф, яке здійснює розробку продукції військового призначення, яка використовувалася росією під час незаконного вторгнення в Україну у 2022 році;
  •  АТ "Науково-технічний центр ядерно-фізичних досліджень" (теж під українськими санкціями з лютого 2023 року);
  • ВНДІ неорганічних матеріалів ім. Бочвара – входить у паливну компанію "Росатом" (під українськими санкціями);  
  • федеральне державне унітарне підприємство "Атомфлот" (під українськими санкціями).

Ці нові санкції з'явилися у той час, коли прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак зустрічався зі своїми колегами на саміті G7 в Японії і проводив переговори про довгострокову підтримку оборони України та спільні дії проти зловмисної діяльності росії. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив з цього приводу: "путін і його прихильники повинні – і заплатять – за своє незаконне вторгнення в Україну. Саме тому сьогоднішніми новими санкціями ми посилюємо економічний тиск на путіна, щоб йому було важче вести свою незаконну війну і завдавати невимовних страждань невинним українцям. Ми продовжуватимемо посилювати цей тиск і боротися з усіма новими формами обходу, доки Україна не переможе і не буде забезпечено мир. Наша підтримка України є і залишатиметься рішучою стільки, скільки буде потрібно". 

Новина по темі: Росатом під санкціями. Хто потрапив у санкційний список Великої Британії

Компанії