Громадська рада при Держатомрегулювання заявила про припинення діяльності. До кінця війни ядерний регулятор працюватиме без залучення та контролю громадськості

10.05.2023
Громадська рада при Державній інспекції ядерного регулювання заявила про припинення своєї діяльності. Причина – відсутність співпраці з боку Держатомрегулювання, - повідомляється на офіційній сторінці Громадської ради при ДІЯРУ у Facebook.
Ефективна робота будь-якої громадської ради можлива лише за умови зацікавленості та взаємодії з боку відповідного державного органу. Посадовці мають надавати інформацію, проводити обговорення проєктів рішень і враховувати думку громадськості. Саме так працювала Громадська Рада при ДІЯРУ протягом багатьох років, - йдеться у заяві. Проте, за оприлюдненою інформацією, ситуація значно погіршилася наприкінці 2021 року. "А вже протягом 2022 року співпрацю було повністю припинено, усі звернення Громадської ради залишалися без відповіді", - зазначається у інформаційному повідомленні.
На думку авторів заяви, це свідчить "про закритість і непрозорість роботи держоргану та намагання уникнути громадського контролю". Представники громадськості заявляють, що таку поведінку не можна "списувати" на війну. "Навпаки, саме зараз час об'єднувати зусилля та діяти спільно", - наголошують вони. Повідомляється, що Громадська рада в листах звертала увагу на нерішучість Держатомрегулювання у питаннях щодо ядерного тероризму та ситуації по Запорізькій АЕС. "Хоча зрештою запропоновані громадськістю рішення все одно були втілені, проте з великою затримкою", - зазначено у документі.
Як повідомив InfoAtom голова Громадської ради Сергій Денісенко, який є експертом у Всеукраїнській екологічній громадській організації "МАМА-86", 25 квітня Громрада зверталася до ДІЯРУ щодо проєкту Сховища РАВ у Зоні відчуження; 10 червня – з приводу формулювання позиції Регулятора та його звернення до міжнародних організацій щодо ядерного тероризму росії; 5 грудня 2022 року – з проханням розглянути на колегії питання по конфігурації енергоблоків ЗАЕС і вимог до НАЕК "Енергоатом" щодо поточних загроз на інших АЕС. "Зверталися також за копією рішення про зміну ліцензійних умов ЗАЕС 25 серпня. Вимагали відновити участь голови Громадської ради у засіданнях Колегії, що гарантується Положенням про Громадську раду. Всі ці листи були проігноровані", - додав пан Денісенко. За його словами, раніше ГР при ДІЯРУ неодноразово зверталася до Кабміну з проблемних питань своєї діяльності, але всі листи або були проігноровані, або переслані до ДІЯРу, який теж не надав відповіді з них.
"Уперше за багато років Громадську раду не залучено до підготовки річних звітів, які готує Держатомрегулювання. Натомість у звіті про діяльність інспекції за 2022 рік наведено неправдиву інформацію, що нібито Держатомрегулювання сприяє роботі ГромРади. На жаль, усе навпаки, жодного сприяння та залучення громадськості не відбувається. Також у порушення власного Положення інспекція не допускає голову ГромРади до участі в роботі колегії ДІЯРУ", - зазначається у заяві.
Усі ці звернення були проігноровані.
"Громадська рада негативно оцінює діяльність Державної інспекції ядерного регулювання України у 2022 році у питаннях взаємодії з громадськістю. Така ж оцінка стосується основного напрямку діяльності Держатомрегулювання через нечітку позицію, зволікання, відсутність рішучих дій у відповідь на виклики та проблеми, спричинені війною", - повідомляє ГР при ДІЯРУ.
"За таких умов Громадська рада при Державній інспекції ядерного регулювання України вирішила припинити свою діяльність. Звертаємося до всіх зацікавлених осіб із попередженням про необхідність радикальних змін у питаннях відкритості, публічної політики та державницької позиції Держатомрегулювання", - зазначається .
Громадська рада – постійно діючий колегіальний виборний консультативно-дорадчий орган, утворений для того, щоб громадяни мали можливість брати участь в управлінні державними справами, контролювали діяльність та ефективно взаємодіяли з ДІЯРУ, впливали на формування та реалізацію державної політики у сфері атомної галузі.
Членами Громадської ради при Держатомрегулювання є представниця громадської спілки "Чорнобильський інститут досліджень і розвитку" Людмила Богдан, заступник гендиректора асоціації "Український ядерний форум" Микола Виноградов, колишній очільник об'єднання "Ядерний страховий пул" Володимир Захаров, представник ДНТЦ ЯРБ Віктор Шендерович та експертка з енергетичної політики ГО "Екодія" Олександра Заїка. Брав активну участь у роботі Громадської ради відомий експерт з ядерної галузі Валентин Купний.
Зазначимо, що згідно з постановою КМУ №909 від 16 серпня 2020 року формування нового складу громадської ради можливе лише після закінчення шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України.  

Зняття з експлуатації