Зона відчуження отримує понад 1 млрд грн міжнародної допомоги. Потрібно 1,6 млрд грн

04.05.2023
Фото: facebook.com/denis.vishnevskiy
Завдяки підтримці міжнародних партнерів, починаючи з квітня минулого року, підприємства зони відчуження, за узгодженими з ними проєктами, отримали та продовжують отримувати допомогу на загальну суму понад 1 млрд грн.
Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, йдеться на сайті ДАЗВ. Водночас, за словами Агентства, для відновлення довоєнного стану Чорнобильської атомної електростанції знадобиться 1,6 мільярда гривень. Таку відповідь Державне агентство України з управління зоною відчуження дало на запит Укрінформу, повідомляють ЗМІ.
Так, Зона відчуження отримала та продовжує отримувати дозиметричне обладнання, мобільну лабораторію, спектрометри, автомобілі реагування, засоби індивідуального захисту, зв’язок, спецодяг, комп’ютери та ноутбуки, контейнери для зберігання радіоактивних відходів, серверне та мережеве обладнання, засоби вимірювальної техніки для проведення дистанційної радіаційної розвідки та індивідуальні дозиметри для персоналу, протипожежні автомобілі та обладнання для запобігання та гасіння пожеж у Зоні відчуження. Крім того, коштом міжнародних партнерів буде відновлено Центральну аналітичну лабораторію, - йдеться у повідомленні.
Під час робочої поїздки до Зони відчуження 26 квітня міністр нагадав, що Україна має окремий План відновлення зони відчуження, який включає 10 напрямків та 40 проєктів.

Повідомляється також, що незабаром відбудуться Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ), таск-форс з Єврокомісією, чергова робоча зустріч з DoE США та інші комунікативні заходи, направлені на подальше надання допомоги підприємствам зони відчуження. 

Зняття з експлуатації