Велоавтобуси на АЕС Темелін. Підход ČEZ може допомогти Енергоатому розв'язати проблему з електробусами для РАЕС

02.05.2023
Фото: ČEZ

 Поки Енергоатом втретє намагається провести тендер на закупівлю електробусів для Рівненської АЕС чеська АЕС Темелін розповідає, що на станції впроваджено "велобуси". Це – звичайний автобус, який оснащено кріпленням для велосипедів.

Звісно, перший пріоритет такої ідеї – безпека, а другий – екологічність. І як виявилося, витрачати понад чверть мільярда на це необов'язково.
Річ в тім, що вранці, коли зміна їде на роботу, на маршруті ще темно і більш небезпечно. Крім того вранці можуть бути гірші погодні умови, або працівник банально ще сонний, тому персонал має змогу дістатися до роботи автобусом, на якому надійно закріплено його ровера, котрим він увечері зможе повернутися додому.  
Такий підхід вже більше 10 років запроваджений оператором чеських АЕС ČEZ.  "Ми, велосипедисти, дуже задоволені цією послугою. Я регулярно їжджу на роботу велосипедом, а велоавтобусом користуюся переважно на початку сезону, коли вранці ще темно або коли погана погода", - цитує пресслужба ČEZ свого працівника Антоніна Драпелу.
Половина з десяти ліній, що перевозять співробітників ČEZ з Чеських Будейовіце до Темеліна, працює як велобуси. Люди нічого не платять за проїзд на велосипеді, який включений у вартість проїзду. З 2012 року темелінські велоавтобуси перевезли загалом 6 230 пасажирів із велосипедами.

Компанії