До 37-х роковин Чорнобильської катастрофи: брехня росії знову ставить людство під загрозу

26.04.2023
У 37-мі роковини Чорнобильської трагедії Україна вшановує пам'ять загиблих, схиляє голову перед мужністю працівників ЧАЕС та ліквідаторів аварії. І звертається до світу із закликом не дозволити росії своєю брехнею та маніпуляціями повторити Чорнобильську трагедію в Україні. Всі згадують сьогодні важку долю ЗАЕС, яка понад рік знаходиться під окупацією російських ядерних терористів, які порушуються всі можливі вимоги безпеки, зберігаючи на станції зброю та вибухівку. Це не має залишитися без покарання, закликає Україна ядерну спільноту усього світу.
 «37 років тому аварія на Чорнобильській атомній станції залишила величезний шрам для всього світу. Витік радіації перетворив колись затишну й розвинену територію на зону відчуження. Сьогодні 30-кілометрова зона навколо ЧАЕС залишається небезпечним місцем із високою концентрацією радіації», – зазначив президент України Володимир Зеленський, під час церемонії покладання квітів до пам'ятного знаку «Воїнам-чорнобильцям» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля».
Він додав, що торік російські окупанти не тільки захопили атомну станцію, а й знову наразили на небезпеку весь світ. «Минуло більше року з моменту звільнення. Наукові та безпекові підприємства в зоні ЧАЕС уже повернулися до нормального режиму роботи. Україна та світ заплатили високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи, яка триває й донині. Ми маємо зробити все, щоб не дати державі-терористу жодного шансу використовувати об’єкти атомної енергетики для шантажу України й цілого світу», - зазначив Зеленський.
Генеральний штаб ЗСУ назвав аварію на ЧАЕС «результатом бутафорної діяльності злочинного московського режиму». «Чорнобильська Трагедія засвідчила, що брехня, кримінальна безвідповідальність та маніпуляція інформацією злочинною комуністичною системою радянського союзу поставили під загрозу мирне існування всього світу», - наголошує Генштаб ЗСУ.
«24 лютого 2022 року кремлівський режим, підступно продовжив й розв’язав за підтримки білорусі агресивну, неспровоковану, загарбницьку війни проти України й знову створив загрозу повторення Чорнобильської трагедії, окупувавши станцію. російські окупанти утримували в заручниках працівників ЧАЕС, нищили системи моніторингу та контролю станції, поставивши людство вдруге перед незворотними катастрофічними наслідками, здійснивши спробу акту ядерний тероризму», - йдеться у заяві.
Завдяки героїчним та самовідданим діям Збройних Сил України 13 квітня 2022 була звільнена від російських окупантів-терористів, нагадав Генштаб.
Сьогодні ж Збройні Сили України вшановують героїв-ліквідаторів, пожежників, експлуатаційний персонал ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, всіх громадян України, хто ціною свого життя і здоров’я жертовно зупинили ядерну стихію Чорнобиля.
Заяву до роковин аварії на Чорнобильській АЕС зробило і Міністерство зовнішніх справ України. "Згадуємо жахливі наслідки найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття та вшановуємо пам’ять всіх загиблих та героїв-рятувальників, які ціною власного життя та здоров’я брали участь у ліквідації наслідків аварії", - йдеться у заяві.
За словами МЗС, завдяки консолідованим зусиллям та взаємодії з міжнародним донорським співтовариством вдалося досягти значного успіху у подоланні наслідків цієї безпрецедентної за масштабами катастрофи заради безпечного майбутнього та сталого розвитку людства.
Зовнішньополітичне відомство також наголосило, що загарбницька війна рф проти України створила безпрецедентні загрози для радіаційної та ядерної безпеки України, Європи та світу. Та закликало міжнародну спільноту до безкомпромісних і рішучих кроків, спрямованих на забезпечення політичних, економічних та правових наслідків для рф, включаючи розширення санкцій стосовно російського сектору атомної енергетики, у т.ч. за безпосередню причетність державного концерну «Росатом» до злочинів на ЗАЕС.
Держатомрегулювання у своїй заяві нагадала, що "після здобуття незалежності нашої держави у 1991 році, весь тягар наслідків від глобальної техногенно-екологічної катастрофи успадкувала Україна. Крок за кроком, протягом десятиліть, поступово встановлювалося міжнародне співробітництво у питанні подолання наслідків катастрофи на ЧАЕС. Консолідовані зусилля та конструктивна взаємодія України з нашими міжнародними партнерами дозволили завершити перший етап спорудження нового безпечного конфайнмента над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС".
А ДНТЦ ЯРБ зазначив, що 37-а річниця з дня аварії на ЧАЕС та перша річниця з дня деокупації тепер будуть невід'ємно пов'язані між собою. «Перша, коли технології взяли верх над людиною та спричинили лихо, друга – коли людина через власне невігластво та параною завдала шкоди роками напрацьованому, здобутому, тому, що мало вберегти та не допустити в майбутньому: зруйновано Центральну аналітичну лабораторію, викрадено та пошкоджено численну кількість джерел іонізуючого випромінювання, понівечено поняття «культура безпеки», - йдеться у вшанувальній заяві.
ДНТЦ ЯРБ також інформує, що зона відчуження після перебування там військових рф потроху починає оговтуватися. «Роками недоторкана природа піддалася нищівному впливу. Після деокупації найбільше, що турбувало фахівців, це чи не розповсюдили окупанти радіаційне забруднення із зони відчуження на чисті території Київщини, куди ступила їхня нога та заїхала техніка. Так «народився» проєкт «ОБСТЕЖЕННЯ», який підтримав Норвезький орган ядерного регулювання. Основною його метою було виявлення та зменшення ризиків опромінення населення внаслідок контакту з джерелами випромінювання/ радіоактивним забрудненням, а також послаблення занепокоєння населення через уявні ризики, пов’язані  з перебуванням окупантів у зоні відчуження», - повідомляє Центр.
Близько 900 км доріг Київської області обстежили фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки у рамках проєкту. На наявність радіаційного забруднення перевірялися дитячі садочки, школи, лікарні, державні установи, приватні будинки, квартири та садиби: 63 квартири, 132 приватні будинки з присадибними ділянками, 130 громадських місць та закладів, понад 400 предметів побутового та військового призначення, якими користувався особовий склад окупаційних військ.
ДНТЦ ЯРБ також наголосило, що система ядерної та радіаційної захищеності, яка роками напрацьовувалася та впроваджувалася, у ЗВіЗБ(О)В була зруйнована, а відтак фахівцям доведеться ще не один рік боротися з наслідками цього ганебного вторгнення.
Згадали у Центрі і про окуповану ЗАЕС: «Невідомо масштабів завданої їй шкоди, це вдасться вияснити лише після повної деокупації, але ті тривожні звістки, що надходять з майданчика, вже зараз змушують готуватися фахівців до великої роботи, аби запобігти негативному впливу окупації на навколишнє середовище та здоров'я людей у майбутньому». 
Крім того вчора до 37-ої річниці аварії на ЧАЕС ДНТЦ ЯРБ провів захід «НЕлекція: радіаційна небезпека воєнного часу» та презентував експозицію «Зруйновані кордони: радіаційне обстеження Київщини».
Чорнобильська АЕС вчора опублікувала відео про телефонні розмови у ніч чорнобильської катастрофи, які розшифровували у КДБ.
МАГАТЕ наразі заяву не розмістило, натомість гендиректор Агентства Рафаель Маріано Ґроссі повідомив, що поспілкувався з нагоди Чорнобильської трагедії із президентом України, зокрема, про захист ЗАЕС. Аналогічно не розміщено співчуття і на сайті чи у соцмережах ВАО АЕС.
НАЕК «Енергоатом» у телеграм-каналі передрукував заяву Зеленського. Водночас РАЕС наголосила, що для кожного атомника дата аварії на ЧАЕС завжди буде відгукуватись у серці болем, адже такі події не мають термінів давності.
«Вдруге українці згадують про чорнобильські події, відколи в країні триває повномасштабна війна. І хоча новини з фронту домінують над рештою повідомлень, чорнобильська трагедія досі залишається сумною датою для багатьох народів. Адже протистояння з атомом, що вийшов з-під контролю, також подібно до війни, забирає здоров’я та життя багатьох людей», - констатує Рівненська АЕС.
Вона додає, що уроки Чорнобиля стали непорушним правилом для атомників, «нівелювали ту зверхність Homo sapiens, з якою людина могла ставитися до приборкання енергії атома. Робота з підвищення безпеки триває на АЕС постійно і не має межі, коли б можна було поставити крапку. У наш час є розуміння, що з розвитком технологій вдосконалення безпеки АЕС – є процесом безперервним».
Фото меморіалу у Вараші. " Facebook Рівненської АЕС
У свою чергу Південноукраїнська АЕС зазначила, що «для атомників річниця Чорнобильської катастрофи – це не просто пам'ять і скорбота за загиблими ліквідаторами, які своїм героїчним подвигом приборкували небезпечну стихію. Це нагадування про те, що надзвичайно важливо стояти на сторожі ядерної безпеки та нести відповідальність за безпечну експлуатацію АЕС».
Покладання квітів до меморіалу  "Чорнобильської мадонни" у Південноукраїнську. З Facebook Південноукраїнського енергокомплексу
А Хмельницька АЕС навела жахливі цифри, що супроводжують техногенну катастрофу і донині.  
Фото пам'ятного знака "Жертвам Чорнобильської катастрофи" з Facebook Хмельницької АЕС
Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас від імені Європейського Союзу приєднався до вшанування пам’яті жертв аварії. У своєму відеозверненні з нагоди 37-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС він зазначив, що Чорнобиль також розповідає історію надії та єдності, і нагадав, що Європейський Союз надав 432 млн євро на нове безпечне укриття для Чорнобильської АЕС, а ЄС і Європейський банк реконструкції та розвитку забезпечили 600 млн євро позик на впровадження програми підвищення безпеки українських АЕС.
«росія свідомо обрала мішенню й окупувала Запорізьку АЕС. Незаконна окупація, порушення звичайного функціонування станції, мінування й обстріли, насильство і викрадення українського персоналу значно підвищують ризик нещасного випадку. Контроль над окупованою Запорізькою АЕС має бути повернутий українській владі», - заявив посол ЄС.
«Окупована ядерними російськими терористами ЗАЕС – не тільки мій персональний біль, бо я неодноразово була на ній та в Енергодарі та знайома з персоналом… Це біль всіх атомників світу», - пише експертка Ольга Кошарна у своїй авторській колонці на сайті The Page.
За її словами, «протягом всього часу окупації стали зрозумілими декілька ключових моментів: безпорадність міжнародних організацій, таких як ООН, структури ООН – МАГАТЕ та інших в протидії актам ядерного тероризму (відповідно до ст.2 Міжнародної конвенції з протидії актам ядерного тероризму, ініціатором підготовки якої була рф на початку 2000-х та готувала перший драфт тексту)».
«росія продемонструвала всьому світу, що можна поводити себе як гопник з пітерської підворітні на ядерних об’єктах, і жодних наслідків не буде. Зараз вона взяла в заручники український персонал ЗАЕС та мешканців Енергодару, використовує їх як живий щит, бреше всьому світу, що ЗАЕС несуть загрозу ЗСУ, а саме вона, «росіюшка» – обороняє ЗАЕС та піклується про її безпеку…», - додає пані Кошарна.
Експертка попереджає, що у будь-який момент агресор може пошкодити єдину високовольтну лінію електропередачі, яка живить ЗАЕС від об’єднаної системи України. «І у випадку відмови резервних дизель-генераторів, або через відсутність палива для них, якщо вода не буде прокачуватися для охолодження шести реакторів та шести басейнів витримки ВЯП, нас чекає важка аварія з розплавленням активної зони, яка буде мати наслідки втричі більше, ніж після Фукусими…», наголошує авторка.
Ольга Кошарна наголошує, що першочерговим завданням для всієї міжнародної ядерної спільноти та всього людства є «притягнення до кримінальної відповідальності всіх ядерних терористів, включно з вищим керівництвом росії. Людство не має права залишити це без реального покарання». 

Зняття з експлуатації