Фіни «рекордно» підтримали ядерну енергетику. Вплинула війна в Україні

25.04.2023
Введення в експлуатацію Olkiluoto-3 і прагнення припинити імпорт енергії з росії, пов'язане із війною росії проти України, підвищили підтримку атомної енергетики у Фінляндії до рекордних 68%. Проти виступає лише 6% населення.
Про це повідомила минулого тижня група Finnish Energy, яка представляє близько 260 фінських компаній у сфері ПЕК. У інформаційному повідомленні йдеться, що підтримка ядерної енергетики постійно вимірювалася з 1983 року і зараз є вищою, ніж будь-коли за всю історію дослідження.
Згідно з опитуванням, 68% респондентів підтримують атомну енергетику. При цьому 31% від загальної кількості повністю підтримують, а 37% підтримують переважно. Цього року лише 6% мали негативне ставлення до атомної енергетики, 1% з яких – повністю негативно і 5% - переважно негативно.
Більшість прихильників усіх політичних партій позитивно ставляться до ядерної енергетики, включно з партією «Зелених» - 52% «за».
«Позитивна тенденція зберігається протягом багатьох років, але з енергетичною кризою, спричиненою російським вторгненням, фіни ще більше зацікавлені у внутрішніх рішеннях, ніж раніше», — зазначив керуючий директор Finnish Energy Юкка Лескеля.
За його словами, опитування, проведене Kantar Public на замовлення Finnish Energy, проводилося під час завершальних випробувань Olkiluoto-3, найбільшого в Європі ядерного реактора. Олкілуото-3 зараз працює і виробляє понад 10% електроенергії Фінляндії, "і, здається, зміцнює довіру до атомної енергетики", сказав Лескела.
Ціль Фінляндії – стати кліматично нейтральною у 2035 році. У 2022 році майже 90% виробництва електроенергії у Фінляндії було безвуглецевим, тобто вироблялося з відновлюваних джерел енергії та атомної енергетики. Минулого року атомна енергетика охопила 35% виробництва електроенергії у Фінляндії. Універсальний енергетичний мікс є сильною стороною Фінляндії в декарбонізації та енергетичній безпеці.
Фінляндії знадобиться величезна кількість додаткової безвуглецевої енергії для декарбонізації промисловості, транспорту та опалення. Для промисловості «зелений» перехід — це можливість, і інвестиції у виробництво без викидів швидко зростають. У Фінляндії потужності вітроенергетики швидко зростають, і кілька компаній розглядають можливості будівництва нових атомних електростанцій.
«Фінляндії потрібні всі доступні чисті джерела енергії, щоб досягти цілі кліматичної нейтральності до 2035 року», — каже Юкка Лескеля.  Фінляндія також заміщує імпорт газу з росії, який був припинений минулого року на тлі війни в Україні.
Раніше Finnish Energy зробила дослідження впливу російського вторгнення в Україну на енергетичний сектор Фінляндії, який до війни отримував третину енергоносіїв з росії. «Однак російське вторгнення в Україну змінило погляди Заходу та Європи на російський імпорт енергоносіїв. ЄС вирішив прискореними темпами відходити від російського викопного палива. Так само Фінляндія відмовляється від російського імпорту», - йдеться у дослідженні, яке має бути корисним і для українського уряду.
Промислова група вважає, що політичні заходи Фінляндії мають бути насамперед орієнтовані на ринок і уникати ринкових збоїв, заохочуючи та прискорюючи інвестиції та енергетичний перехід. Вони також мають бути добре спрямовані (зокрема компенсації), сприяти видачі дозволів та фінансуванню, прояснювати світогляд, реалізувати довгострокові цілі.
"Мета повинна полягати в тому, щоб надати пріоритет впровадження енергоефективності, енергії з нульовими викидами та забезпечити гнучкість у проектах зберігання та посилення мережі, які готуються та розглядаються, оскільки вони вже допоможуть у забезпеченні енергією наступної зими", - йдеться у дослідженні.
Finnish Energy вважає доцільним розглянути пропозиції Комісії ЄС щодо зниження податків, прискореного ліцензування та цільової допомоги ліквідності. Адже "обмеження ціни чи додаткове оподаткування було б смертельним ударом для необхідних інвестицій".
Крім того, група компаній повідомляє, що свіже ядерне паливо для атомної електростанції Olkiluoto буде закуповуватися децентралізованим способом з кількох країн – Швеції, Німеччини та Іспанії, з кількома постачальниками на кожному етапі паливного ланцюга. АЕС Loviisa наразі отримує паливо з росії, яке технічно можна замінити. Тим більш, що "на атомних електростанціях зазвичай палива вистачає на 1-2 роки на АЕС, тобто гострої нестачі бути не повинно", - йдеться у дослідженні.   

    

Нове будівництво