На енергоблоці №2 ХАЕС разом із СНВО «Імпульс» модернізують промисловий контролер МСКУ-4

19.04.2023
Приймальні випробування програмно-технічних засобів для модернізації промислового контролера МСКУ-4 для енергоблока №2 Хмельницької АЕС відбулися у квітні на майданчику СНВО «Імпульс» у Києві.
Як повідомило сьогодні СНВО «Імпульс», пристрій впроваджуватиметься з метою реалізації цифрового каналу зв'язку програмно-технічного комплексу контрольно-вимірювальних приладів системи нормальної експлуатації реакторного відділення (ПТК КВП СНЕ РВ) енергоблока №2 ХАЕС з програмно-технічним комплексом системи автоматичного регулювання системи нормальної експлуатації реакторного відділення (ПТК САР СНЕ РВ).
Комісія, яка складалася з представників НАЕК «Енергоатом», ХАЕС, ДІЯРУ та СНВО «Імпульс»,  досліджувала матеріали попередніх та типових випробувань програмно-технічного забезпечення (ПТЗ), провела необхідні експерименти, перевірила комплектність та якість технічної документації.
За результатами роботи комісія зробила висновки, що ПТЗ повністю відповідають вимогам технічного завдання, нормам, правилам та стандартам з ядерної та радіаційної безпеки, включаючи вимоги оновленого стандарту СОУ НАЕК 100:2022 «Інформаційні та керуючі системи, важливі для безпеки атомних електричних станцій».
В акті випробувань зазначено, що конструкторська, технологічна, експлуатаційна документація та документація до програмного забезпечення відповідають вимогам ТЗ та достатні для застосування.
За результатами випробувань комісія рекомендувала ПТС до постачання на Хмельницьку АЕС.

Нагадаємо, у жовтні минулого року на енергоблоці №2 ХАЕС розпочалася дослідна експлуатація ПТК САР СНЕ РВ. Нове обладнання виробництва СНВО "Імпульс" було впроваджено з метою заміни застарілого аналогового на сучасне цифрове. Як повідомив виробник, це дозволить підвищити якість та стійкість регулювання, збільшити коефіцієнт використання встановленої потужності при експлуатації енергоблоку. 

Компанії